29 mei 2011

Gevolgen crisis voor echtscheidingen (deel 1)

Door Gilyan Parker

Op vele vlakken ondervinden scheidende echtparen hinder van de economische crisis, waarvan het einde nog niet in zicht is.

Bijvoorbeeld met de verkoop van de voormalige echtelijke woning. Vaak is die aangekocht op basis van beide inkomens van de echtgenoten. Bij een echtscheiding zijn de echtgenoten dan vaak gedwongen de woning te verkopen, omdat geen van beiden in staat is de toedeling van de woning te financieren.

Voormalige echtelijke woning en verkoop

Nadelige gevolgen van de inzakkende onroerend goed-markt spelen ook bij verkoop van de voormalige echtelijke woning:

1. het duurt lang voordat de woning kan worden verkocht;
2. dubbele woonlasten;
3. echtgenoten blijven achter met een restschuld na verkoop;
4. verkoopopbrengst is nodig voor de aanschaf van een nieuwe woning;
5. geen liquiditeit.

Scheidende echtparen zien de voormalige echtelijke woning liever vandaag dan morgen verkocht worden. De spanningen lopen op als dit te lang gaat duren. In de tussentijd hebben beide echtgenoten behoefte aan liquiditeit, maar die komt pas vrij bij verkoop van de woning. Het kan gevoelens van frustratie opwekken wanneer zij niet verder kunnen met hun leven als gevolg van het uitblijven van de verkoop van de woning

Strengere hypotheekregels per 1 augustus 2011

Met ingang van 1 augustus 2011 worden de hypotheekregels vermoedelijk aangescherpt. Banken mogen per die datum uitsluitend nog hypotheken verstrekken van maximaal 110 procent van de waarde van de woning en de hypotheek mag nog maar voor de helft aflossingsvrij zijn. Als gevolg van deze regels zal de echtelijke woning nog moeilijker verkoopbaar worden met alle negatieve gevolgen van dien.

Het is zaak om deze zoveel mogelijk te beperken. Indien u daarover van gedachten wilt wisselen, aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Lees ook Scheiding en Geld, en rubriek over geld van de Telegraaf.

 

Gilyan Parker