Rol van de OR bij de Wet toekomst pensioenen

De OR heeft instemmingsrecht bij wijziging van de pensioenregeling. De invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de komende jaren, met als gevolg dat álle pensioenregelingen moeten worden gewijzigd, betekent dus een belangrijke taak voor de OR.

Onze verwachting is dat ondernemingsraden hier de komende jaren veel tijd aan moeten gaan besteden, samen met hun (pensioen-)adviseurs.

Wijziging pensioenregeling: instemmingsrecht

Wijzigingen van pensioenregelingen bij bedrijfstakpensioenfondsen lopen in beginsel buiten de OR om. Maar tienduizenden ondernemingen met een eigen, verzekerde, pensioenregeling kunnen bij de invoering van de Wet toekomst pensioen in hun onderneming niet om de OR heen. De pensioenregeling en ook de uitvoeringsovereenkomst met de pensioenuitvoerder moet simpelweg door de nieuwe wet gewijzigd en aangepast worden. Het instemmingsrecht van de OR ziet op de pensioenregeling en ook op delen van de uitvoeringsovereenkomst, voor zover daarin onderwerpen staan die de arbeidsvoorwaarde pensioen raken. En dat is al snel het geval, zodat het instemmingsrecht van de OR bij pensioen ver reikt.

Inschakelen pensioenrechtdeskundigen door OR

De OR heeft recht op alle relevante informatie over de wijziging van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Vanwege de complexe materie zal de OR een pensioenadvocaat of pensioendeskundige nodig hebben; de OR heeft het wettelijke recht die – op kosten van de onderneming – in te schakelen. De OR heeft een belangrijke rol bij het hele transitietraject naar invoering van de nieuwe pensioenregeling op basis van de Wtp. Bij de achtergrond en beweegredenen voor de wijziging, de compensatie die de ondernemer aan (bepaalde groepen) werknemers aanbiedt, bij de communicatie aan de werknemers.

Door Wtp veel werk voor de OR

De OR heeft dus instemmingsrecht bij wijziging van pensioen; daarna moeten de individuele werknemers nog akkoord geven op de nieuwe pensioenovereenkomst. Voor de OR is het van belang om ook vóórdat er een instemmingsverzoek ligt al met de Wtp aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door de huidige regeling te inventariseren, bij de achterban te rade te gaan over wensen ten aanzien van de aan de Wtp aangepaste regeling, na te denken over vormen van compensatie voor groepen deelnemers die nadeel ondervinden van de systeemwijziging. Het is voor de ondernemingsraad zich in een vroegtijdig stadium te laten adviseren door deskundigen op het gebied van pensioen, zoals de advocaten pensioenrecht van GMW advocaten.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer medezeggenschap gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een medezeggenschap advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw medezeggenschapskwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over