20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Door Seliz Demirci

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Discussie over het functioneren van een werknemer leidt regelmatig tot spannin­gen; het komt de arbeidsrelatie meestal niet ten goede. De beoordeling van het functioneren vindt plaats op grond van objectieve criteria. Die criteria moeten overeengekomen zijn in de arbeidsover­eenkomst, volgen uit het functieprofiel, of wat er met de werknemer op andere wijze is afgesproken. De werkgever doet er goed aan om het disfunctioneren vervolgens te bespreken en dit schriftelijk vast te leggen. Van een werknemer wordt verwacht dat hij zich openstelt voor verbetering en ondersteuning. Als hij daartoe een redelijke kans krijgt en het functioneren toch niet op het gewenste niveau komt en er is geen andere passende functie voor de werknemer binnen de organisatie kan een werkgever de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Aan al deze voorwaarden voldoen kan een lastige opgave zijn.

Intimiderend

In de recente zaak was de werknemer, een kandidaat-notaris, zes jaar in dienst. In het voorafgaande jaar had ze nog promotie, een salarisverhoging en een bonus gekre­gen. Kort daarna kreeg ze te horen dat ze niet goed functioneerde, en niet veel later werd de werknemer op de kamer van één van de partners geplaatst, wat zij als inti­miderend ervaarde. Vervolgens deelde de werkgever mee dat er voor de werknemer geen toekomst meer was binnen het kan­toor, en drong hij erop aan dat zij een vast­stellingsovereenkomst zou tekenen. Toen de werknemer dit niet wilde, probeerde de werkgever haar te verplichten om een exitmediationgesprek aan te gaan. Ook dit weigerde ze, omdat de werkgever volgens haar duidelijk had gemaakt dat de mediation gericht was op beëindiging van het dienstverband. Hierop stopte de werkgever de loonbetaling en verzocht hij de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De rechter ging hierin mee, ook omdat de werknemer zelf vond dat zij niet meer kon terugkeren.

Verstoring

De gang van zaken kwam de werkgever echter duur te staan. De rechter oordeelde dat het functioneren niet genoeg reden voor ontslag was, aangezien er geen ob­jectieve verbeterpunten waren besproken. De handelswijze van de werkgever om beëindiging van de arbeidsovereenkomst te bereiken inclusief de druk die hij op­voerde was daarnaast in strijd met goed werkgeverschap. De verstoring van de arbeidsrelatie viel hem ernstig te verwijten; dus moest hij de werknemer een billijke vergoeding van € 150.000 betalen, naast ruim € 20.000 achterstallig loon en honder­den euro’s aan aanvullende vergoedingen.

Rechtbank Amsterdam, 20 december 2024, ECUI (verkort): 8358

Meer informatie

Heeft u nog verdere vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Dit artikel is geschreven voor Rendement.

 

Seliz Demirci

Seliz Demirci

Advocaat

‘Duidelijke taal over probleem en oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen