14 juli 2014

Het verhuren van uw woning in tijden van recessie: een slimme zet?

Door GMW advocaten

De gevolgen van de recessie zijn op de huizenmarkt goed te merken. Veel huizen blijven leegstaan, met alle financiële gevolgen voor de verkoper van dien.

Om de kosten te beperken besluiten daarom steeds meer verkopers om tijdelijk in de rol van verhuurder te kruipen. Dit kan een slimme zet zijn, mits de verhuur goed wordt geregeld. Indien u ook voornemens bent uw woning te verhuren, is het raadzaam in ieder geval met de volgende zaken rekening te houden.

Hypotheekverstrekker

Op de eerste plaats is van belang of uw hypotheekverstrekker met de verhuur instemt. U kunt dit terugvinden in de hypotheekvoorwaarden.

Huurovereenkomst

Voorts dient te worden gekeken wat voor soort huurovereenkomst de voorkeur verdient. Volstaat een huurovereenkomst voor bepaalde tijd of kan een huurovereenkomst naar zijn aard van korte duur worden gesloten? Voordeel voor u als verhuurder bij  een huurovereenkomst naar zijn aard van korte duur, is dat de huurder geen huurbescherming geniet. Nadeel is dat de overeenkomst daarom met terughoudendheid wordt toegepast en niet altijd door de kantonrechter wordt gehonoreerd. Om te voorkomen dat u later voor onaangename verrassingen komt te staan, is een deskundig advies aan te raden voordat u een dergelijke overeenkomst sluit. In tegenstelling tot de huurovereenkomst naar zijn aard van korte duur, geniet de huurder bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd wel huurbescherming. Deze huurbescherming brengt bijvoorbeeld met zich mee dat een overeenkomst voor bepaalde tijd opgezegd dient te worden. Indien bij de opzegging niet de juiste formaliteiten in acht worden genomen bestaat er een kans dat de huurder in de woning kan blijven zitten. Duidelijke afspraken in de overeenkomst, zoals een uitdrukkelijk overeengekomen ontruimingsbeding, zijn daarom aan te raden. Wij kunnen u hierover nader informeren.

Fiscus

Daarnaast dient u rekening te houden met de fiscus. De belastingdienst maakt onderscheid tussen tijdelijke verhuur en verhuur voor onbepaalde tijd. Indien u uw woning tijdelijk verhuurt, behoudt u veelal de hypotheekaftrek over de woning. De huurovereenkomst worden daarentegen voor 75 % belast als inkomen. Bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is dit andersom: de hypotheekrente is niet meer aftrekbaar, maar de huur is onbelast. Gelet op voorgaande is deskundig advies derhalve aan te raden, alvorens u tot het verhuren van uw woning overgaat.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

6 maart 2025

Onderhoud van de huurwoning: huurder of verhuurder verantwoordelijk?

In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de huurwoning. Er is echter een uitzondering op deze regel. Er kan namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen groot en klein onderhoud.

Lees meer

Lees meer over

16 januari 2025

Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning

Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.

Lees meer

Lees meer over

9 januari 2025

Ontbinding van huurovereenkomsten

De ontbinding van een overeenkomst is een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen