1 oktober 2016

Beperkte hypotheekmogelijkheden voor expats

Door Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Op 14 juli 2016 is als gevolg van een nieuwe richtlijn uit Europa, de zogenaamde “Mortgage Credit Directive (MCD)”, het Nederlandse Burgerlijk Wetboek aangepast. Wat houdt deze wijziging precies in?

Nieuwe EU-regels beperken hypotheekmogelijkheden expats

Op 14 juli 2016 is als gevolg van een nieuwe richtlijn uit Europa, de zogenaamde “Mortgage Credit Directive (MCD)”, het Nederlandse Burgerlijk Wetboek aangepast. Wat houdt deze wijziging precies in?

Loon ontvangen in euro’s

Doel van de MCD is onder meer om expats, die in hun loon niet in euro’s krijgen uitbetaald, maar wel een hypotheek in euro’s hebben, te beschermen. In de richtlijn is vastgelegd dat de bank verplicht is de klant met regelmaat te waarschuwen als de koers van de munt waarin de klant zijn salaris krijgt uitbetaald, keldert.  De klant heeft in dat geval het recht om de hypotheek in een andere, meer voordelige, valuta voort te zetten.

Waarom geen hypotheek meer voor expats

De banken zien deze periodieke monitoringsplicht en het valutarisico dat zij dragen als de klant de hypotheek omzet naar een andere valuta, als een onaanvaardbare belasting. Gevolg hiervan is dat de banken geen hypotheken meer aan expats, die hun loon niet in euro’s uitbetaald krijgen, willen verstrekken.

Gedupeerde expats

Verschillende groepen expats kunnen nu geen woning meer kopen. Denk aan expats die in Nederland bij internationale organisaties werken en hun loon in dollars uitbetaald krijgen, of aan Nederlanders die na jaren werken in het buitenland hier een woning willen kopen. Ook Nederlandse expats die hun huis in Nederland verhuren kunnen de dupe worden van de nieuwe regelgeving. Bij bepaalde banken moeten zij na afloop van hun termijn hun lening afbetalen en een nieuwe lening aangaan. Ook bij echtscheiding kunnen zich problemen voordoen. Indien de hypotheek na scheiding op naam van één van de echtgenoten moet komen, geldt dat als een nieuwe overeenkomst die onder de nieuwe regelgeving valt. De bank zal in dat geval geen medewerking willen verlenen.

Mogelijke oplossingen

Het effect van de MCD lijkt in te druisen tegen de bedoeling ervan. Er wordt thans door de banken naarstig gezocht naar oplossingen. Deze variëren van een wetswijziging (maar dan moeten de EU-lidstaten wel eerst meer beleidsvrijheid van de Europese Commissie krijgen) tot het invoeren van een landelijk register waarin alle hypotheken met vreemde valuta worden geregistreerd en een derde partij de monitoring en waarschuwingsplicht van de banken overneemt. Ook wordt gedacht aan het aanbieden van aantrekkelijker voorwaarden, bijvoorbeeld door toe te staan dat bij aanzienlijke schommelingen meer mag worden afgelost. Door de extra aflossing worden de hypotheeklasten lager. Daarmee wordt dan het negatief effect van de valutaschommelingen ondervangen. Vooralsnog is het nog even afwachten wat deze zoektocht naar een passende oplossing gaat opleveren.

Deze blog is geschreven door familierechtadvocaat Marjet Groenleer en vastgoedadvocaat Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Foto lisa

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Advocaat/associate partner

‘Realistische blik met brede ervaring’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen