22 augustus 2017

Verbod op hoofddoek is mogelijk

Door Amber Willemsen

Onder voorwaarden mag u het dragen van een hoofddoek op de werkvloer verbieden, zo heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld. De neutrale uitstraling van de medewerker moet dan wel noodzakelijk zijn voor uw organisatie.

Het Europees Hof deed uitspraak in twee verschillende zaken. In Frankrijk werd een vrouw ontslagen bij een ingenieursbedrijf nadat klanten over haar hoofddoek hadden geklaagd, waarop de werkgever besloot het dragen van een hoofddoek te verbieden. In België werd een receptioniste van een beveiligingsbedrijf ontslagen, omdat het personeelsbeleid medewerkers verbood om tijdens het werk zichtbare tekens te dragen van politieke, filosofische of religieuze overtuigingen. De vrouwen weigerden het beleid na te leven en stelden zich op het standpunt dat er sprake was een discriminatoir ontslag. Ze stapten naar de rechter met een beroep op de Europese Richtlijn 2000/78/EG (verbod tot discriminatie bij arbeid). Zowel de Franse als de Belgische rechter vroeg daarop het Europees Hof van Justitie om de Richtlijn toe te lichten.

Het Europees Hof heeft geen oordeel gegeven over de individuele gevallen, maar de juridische vragen van de nationale rechters beantwoord. Het hof concludeerde dat er geen sprake is van directe discriminatie als een organisatie een medewerker verbiedt om zichtbare tekenen van politieke, filosofische of religieuze overtuigingen te dragen. Er kan wel sprake zijn van indirecte discriminatie als een werkgever het verbod niet consequent (voor iedereen ongeacht het soort geloof) naleeft en het verbod niet passend en noodzakelijk is.

Richtlijnen

Het hof gaf de volgende richtlijnen:

  • Het doel van een neutrale uitstraling is in principe gerechtvaardigd, zeker bij een functie met veel klantcontact.
  • De werkgever moet het beleid consequent uitvoeren. Met andere woorden, het beleid moet voor alle medewerkers in dezelfde functie gelden ongeacht welke overtuiging ze aanhangen.
  • De enkele wens van een bepaalde klant is op zichzelf geen reden om bijvoorbeeld religieuze tekenen te verbieden.
  • Een werkgever mag een werknemer niet zomaar ontslaan als hij een hoofddoekverbod niet naleeft. De werkgever moet dan eerst onderzoeken of er een herplaatsingsmogelijkheid is in een functie met minder klantcontact.

Uitstraling

Het is dus niet mogelijk om moslima’s van de werkplek te weren enkel en alleen vanwege het feit dat ze een hoofddoek dragen. Wel kan uw organisatie beleid uitrollen waarbij er kledingvoorschriften gelden voor alle medewerkers en waarbij alle zichtbare tekenen van politieke, filosofische, religieuze overtuigingen worden geweerd voor een neutrale uitstraling. U moet dan wel vooraf onderzoeken of er goede redenen bestaan om neutraliteit na te streven.

 

Dit artikel verscheen eerder in Rendement.

Hof van Justitie EU 14 maart 2017, zaak C-157/15, ECLI (verkort): 203

Hof van Justitie EU 14 maart 2017, zaak C-188/15, ECLI (verkort): 204

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

‘Gedreven door rechtvaardigheid’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen