19 januari 2018

De vriend

Door Raymond de Mooij

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal, waarin Raymond de Mooij maandelijks schrijft over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

“Hoelang kennen we elkaar nou al? Dertig, veertig jaar?” Berrie Brandsteder keek mij lachend aan. Mijn vriend was vastgoedondernemer. De financiële crisis had hem hard geraakt. “Ik zit nu even krap bij kas, dat weet je. Maar ik heb een juridisch akkefietje en jij moet mij helpen. Kan dat no cure, no pay?” Berrie vertelde mij hoe hij en zijn zakenpartner Dick Molenkamp (die ‘Driftige Dick’wordt genoemd) in het centrum van Utrecht twee monumentale panden hadden gekocht van verzekeraar EXO B.V. “Dick en ik hebben in totaal zes keer met de heer Perquin, de directeur van EXO, gesproken. Wij wilden niet meer dan 3 miljoen euro bieden, EXO vroeg 3.7 miljoen euro. Uiteindelijk is het afgemaakt op 3.5 miljoen euro. De financiering hadden we al geregeld.”

Ik vroeg mijn cliënt naar een schriftelijke bevestiging van de gemaakte afspraken. Die was er niet. “Bij mij geldt: een man een man, een woord een woord. Simpel zat.” Bij zakelijke vastgoedtransacties is een mondelinge overeenkomst ook bindend. Ik vroeg Berrie dus naar de gesprekken die hij op het kantoor van EXO B.V. had gevoerd. Mijn cliënt bezwoer mij dat bij die gesprekken alleen hij, Driftige Dick en de heer Perquin van EXO B.V. aanwezig waren geweest. “Wij hebben dus een keiharde overeenkomst met EXO, het is ons woord tegen dat van Perquin.” Maar EXO B.V. weigerde de panden te leveren. Berrie Brandsteder: ”Ik heb Perquin schriftelijk ingebreke gesteld. Geen reactie. In de wandelgangen hoorde ik dat EXO de panden voor 3.7 miljoen euro aan een derde kan verkopen. Wij moeten dus snel beslag leggen en nakoming vorderen. Dan gaan ze wel door de knieën”.

Aangezien werken op basis van no cure, no pay verboden is in de advocatuur sprak ik met mijn cliënt af dat ik zou werken tegen de helft van mijn normale uurtarief.

Nadat ik de dagvaarding had laten betekenen, volgde het schriftelijke verweer van EXO B.V. Van een koopovereenkomst was volgens de verzekeraar geen sprake. Partijen hadden tweemaal oriënterend met elkaar gesproken, maar afspraken waren er niet gemaakt. Naast de heer Perquin konden twee andere directieleden en een secretaresse de gang van zaken bevestigen. Zij waren bij de gesprekken aanwezig geweest.

Ik vroeg Berrie Brandsteder en Driftige Dick om uitleg. “Er wordt hier keihard gelogen, geloof mij makker,” zei Berrie. Driftige Dick was rood aangelopen en knikte: “Keihard gelogen, ja.”

De rechtbank in Utrecht bepaalde een getuigenverhoor. De heer Perquin, de twee directieleden en de secretaresse van EXO B.V. verklaarden hetzelfde. Er hadden twee besprekingen plaatsgevonden, waarbij naast de eisende partijen steeds vier personen van EXO B.V. aanwezig waren geweest. Een koopovereenkomst was niet tot stand gekomen.

“Meneer Brandsteder, weet u zeker dat er zes keer overleg is gevoerd en dat van EXO B.V. alleen de heer Perquin hieraan deelnam?”, vroeg de rechter-commissaris. Berrie Brandsteder schraapte zijn keel. “Dat klopt als een bus, edelachtbare”. Dezelfde vraag werd aan Driftige Dick Molenkamp gesteld. Hij keek boos naar de rechter. “Die anderen waren er misschien ook bij, dat kan best wezen. Maar daar gaat het niet om. Wij hebben namelijk een deal. Ze moeten gewoon die panden aan ons leveren.”

Het vonnis van de rechtbank Utrecht volgde een maand later en verbaasde mij niet. Bij gebrek aan bewijs werden de vorderingen van mijn cliënt afgewezen. Berrie Brandsteder moest de proceskosten van 6800 euro betalen.

De volgende dag kreeg ik een e-mail van mijn vriend. “Omdat jij deze zaak volstrekt verkeerd heb ingeschat, eis ik dat jij de proceskosten voor je rekening neemt. Het is wel het minste dat je nu voor mij kunt doen.”

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

‘Met het juiste perspectief heeft elk probleem een oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

29 april 2025

Bij nader inzien

De wettelijke bedenktermijn bij de koop van een woning

Lees meer

Lees meer over

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

28 januari 2025

Eerlijke grondverkoop door gemeente: Didam II verduidelijkt de spelregels

In november 2024 bracht de Hoge Raad meer duidelijkheid over de verkoop van schaarse grond door overheden. Wat betekent dit voor gemeenten en marktpartijen?

Lees meer

Lees meer over

12 december 2024

Buurman, wat doet u nu?

Een eigenaar of gebruiker van een onroerende zaak kan onder omstandigheden gehouden zijn om een ander tijdelijk gebruik te laten maken van zijn woning of perceel, indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van de onroerende zaak van de ander.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen