3 november 2020

Stoppen met uw onderneming? Wacht niet tot het vijf over twaalf is

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

In de NRC van 3 november jl schreef Camil Driessen een goed artikel over ondernemers en het stoppen van hun bedrijf.

Dat bedrijven in financiële moeilijkheden raken is van alle tijden. Dit heeft verregaande consequenties voor de ondernemer. Financiële moeilijkheden zijn vaak de reden dat een ondernemer wil stoppen met zijn bedrijf. Ze zien het niet meer zitten. Stoppen is alleen niet zo makkelijk. Naast de mentale stap die moet worden gezet, stelt een ondernemer de beslissing vaak uit:  “misschien lukt het nog” of  “ik kan vast nog wel…”

Veel te laat komt een ondernemer tot de conclusie dat het echt niet meer gaat, waardoor de situatie vaak niet meer te overzien is. De schulden zijn zo hoog dat een faillissement niet meer afgewend kan worden. Zijn er dan andere mogelijkheden? Die zijn er zeker.

 

BV

Indien een bestuurder wil stoppen met zijn besloten vennootschap, dan moet deze geliquideerd worden. De baten en lasten moeten in kaart worden gebracht. De activa moet worden verkocht, debiteuren en claims moeten worden geïnd. De totale activa moet worden verdeeld onder de crediteuren door een benoemde vereffenaar.

Zijn er niet genoeg baten meer om de crediteuren te voldoen, dan is een onderneming in de toestand dat hij is opgehouden te betalen en moet faillissement worden aangevraagd. Dat laatste wil men vaak voorkomen, waardoor een crediteurenakkoord zeker een mogelijkheid is. Daarvoor verwijs ik u naar de weblog over het crediteurenakkoord. Sinds het intreden van de WHOA is dit ook een mogelijkheid.

Als bestuurder moet men niet te lang willen rekken. Daarmee wordt geen oplossing bereikt. Zoals het artikel van Driessen terecht aangeeft, trekken ondernemers vaak te laat aan de bel. Hoe eerder de problemen worden onderkent, hoe eerder er gekeken kan worden naar een (passende) oplossing die wellicht het bedrijf kan redden. Daarbij moet niet worden vergeten dat een faillissement ook een oplossing kan zijn.

 

Eenmanszaak

Als men een eenmanszaak wil beëindigen moet men er van bewust zijn dat een eenmanszaak niets anders is dan een natuurlijke persoon die een onderneming drijft. Met het teniet gaan van de onderneming verdwijnen de schulden niet. Die blijven een persoon altijd achtervolgen. Vaak heeft dat een faillissement of verzoek tot toelating schuldsanering tot gevolg. Ook hier kan een crediteurenakkoord een uitkomst bieden. Door alle crediteuren een percentage aan te bieden tegen finale kwijting kan er voor gezorgd worden dat de onderneming schulden vrij wordt en weer verder kan met zijn leven, zonder achtervolging van schuldeisers. Als een crediteurenakkoord tot de oplossingen behoort is dit een snellere oplossing dan een schuldsanering.

Ik kan mij voorstellen dat u wellicht nog vragen heeft over uw eigen situatie. Heeft u een vraag? Twijfel niet en neem contact met mij op. Laat hier uw gegevens achter; ik bel u zo spoedig mogelijk terug.

 

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

16 mei 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

8 mei 2025

Wat te doen als schuldeiser bij een faillissement?

Wat u als schuldeiser kunt doen bij een faillissement: van uw rechten en mogelijkheden tot de rol van de curator en rechter-commissaris, en de manieren waarop een faillissement kan eindigen.

Lees meer

Lees meer over

3 april 2025

Informatieverplichting bij een WHOA-akkoord

Op 31 januari 2025 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak gedaan over de informatieverplichting van de schuldenaar in een WHOA-traject.

Lees meer

Lees meer over

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen