Servicekosten – woonruimte

Woning Art. 7:237 BW/ 7:259 BW

Onder servicekosten wordt verstaan de vergoeding voor de overige zaken en diensten die geleverd worden in verband met de bewoning van de woonruimte. Deze kosten komen bovenop de kale huurprijs. Servicekosten zien bijvoorbeeld op de levering van gas, water en licht, maar ook op kosten voor schoonmaak of een huismeester. Enkel de servicekosten die expliciet zijn overeengekomen tussen de verhuurder en de huurder, mogen worden doorberekend. De wet bepaalt dat de doorberekening van de kosten redelijk moet zijn, hetgeen meestal inhoudt dat de daadwerkelijk kosten worden doorberekend.

De verhuurder is verplicht de huurder elk jaar, uiterlijk zes maanden na het verstrijken van een kalenderjaar, een naar soort uitgesplitst overzicht van de in dat kalenderjaar in rekening gebrachte kosten voor gas, water, licht en overige servicekosten te verstrekken. In dit overzicht moet tevens worden vermeld op welke wijze de servicekosten zijn berekend. De huurder kan aan de verhuurder inzage vragen in de facturen die zien op de doorberekende kosten. Indien de huurder en de verhuurder een geschil hebben over de doorberekende servicekosten, kunnen zij zich wenden tot de huurcommissie of de rechter.

Heeft u een vraag over de servicekosten van uw woonruimte? Of wilt u ander juridisch advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide

Annemiek Noordermeer-van der Heide

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat

Floortje Klapwijk

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht, Huurrecht, Letselschade, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat

Raymond de Mooij

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat

Ruben Maassen

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat

Zoë Ris

Huurrecht, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

24 juli 2025

De Wet betaalbare huur in het kort

Eerder schreven wij een blog (Wet betaalbare huur - GMW advocaten) over de toen nog niet inwerking getreden Wet betaalbare huur. Voor het intreden van de wet is er veel kritiek geweest op de wet, o.a. door verhuurders-organisaties, De Nederlandsche Bank, de Raad van State, en de Nederlandse Orde van Advocaten. Die kritiek bestaat nog steeds.

Lees meer

Lees meer over

17 juli 2025

Wijzigen van overeenkomsten

In het contractenrecht geldt als uitgangspunt pacta sunt servanda. Dit Latijnse gezegde houdt in dat overeenkomsten in beginsel moeten worden nagekomen. Hoewel deze regel niet expliciet in de wet staat, vormt het de basis voor de juridische verplichtingen die voortvloeien uit contracten.

Lees meer

Lees meer over

14 juli 2025

Huur en Waarderingsficties in de Wet WOZ; hoe zit dat eigenlijk?

De WOZ-waarde van een woning is de geschatte marktwaarde van een woning. Dat is de prijs die zou worden betaald door de meest biedende verkoper, als de woning op optimale wijze wordt verkocht. Deze prijs wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en aan een woning toegekend op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Lees meer

Lees meer over

24 juni 2025

The Sound of Silence: Geluidsoverlast als verborgen gebrek

Veel mensen hebben te maken met geluidsoverlast. Het kan variëren van het lawaai van buren die tot laat in de nacht feestvieren tot het constante geluid van verkeer of bouwactiviteiten.

Lees meer

Lees meer over

19 maart 2025

Have you ever seen the rain?

Non-conformiteit, verborgen gebreken en lekkages

Lees meer

Lees meer over

11 maart 2025

De wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

De aankoop van een woning is voor veel mensen (een van) de grootste financiële beslissing(en) die zij in hun leven zullen maken. Er komt veel bij kijken en niet iedereen heeft voldoende tijd en gelegenheid om zich te laten inlichten over de voorgenomen aankoop.

Lees meer

Lees meer over

6 maart 2025

Onderhoud van de huurwoning: huurder of verhuurder verantwoordelijk?

In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de huurwoning. Er is echter een uitzondering op deze regel. Er kan namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen groot en klein onderhoud.

Lees meer

Lees meer over

16 januari 2025

Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning

Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.

Lees meer

Lees meer over

9 januari 2025

Ontbinding van huurovereenkomsten

De ontbinding van een overeenkomst is een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.

Lees meer

Lees meer over