Pensioen en echtscheiding

Pensioen is een bijzonder onderdeel bij een echtscheiding. Wat gebeurt er met uw pensioen na echtscheiding? Houdt u recht op uw eigen pensioen of moet u dit delen met uw ex-partner? Mag u hier zelf afspraken over maken? GMW advocaten heeft voor u de antwoorden.

Hoe wordt ouderdomspensioen verdeeld?

In beginsel hebben beide echtgenoten na echtscheiding recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd (pensioenverevening). Volgens de standaardregeling betaalt de pensioenverzekeraar vanaf het moment dat de pensioengerechtigde echtgenoot met pensioen gaat rechtstreeks aan de ander hetgeen hem of haar toekomt. In onderling overleg kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden. Er kan echter ook voor conversie (splitsing in twee losse delen) worden gekozen.

Blijft het recht op nabestaandenpensioen na echtscheiding bestaan?

Het nabestaandenpensioen wordt meestal “premievrij gereserveerd”, zodat bij het overlijden van de ene echtgenoot de ander bijzonder nabestaandenpensioen ontvangt. Als dit is opgebouwd op risicobasis, bestaat na echtscheiding geen recht op bijzonder nabestaandenpensioen. Niet alleen vervalt de alimentatie dan bij overlijden, maar er bestaat dan ook geen recht meer op nabestaandenpensioen.

Uitzonderingssituaties

Voor ondernemers die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd, gelden bijzondere regels. In dat geval kan een geschil met de ander ontstaan over de verplichting om het pensioen geheel of gedeeltelijk af te storten bij een bank of verzekeraar, omdat er onvoldoende liquiditeit is of de onderneming in gevaar komt als het geld aan het bedrijf wordt onttrokken. Ook voor expats gelden vaak bijzondere regels. Buitenlandse verzekeringsmaatschappijen zijn niet gebonden aan de Nederlandse wet. Dat betekent dat zij niet verplicht zijn rechtstreeks aan de echtgenoot van de pensioengerechtigde uit te keren.

Meer pensioenrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Daniël Huijboom

Daniël Huijboom

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Bent u op zoek naar een Pensioenrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw pensioenkwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:

+31 (0)70 3615048

Misschien vindt u dit ook interessant

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

15 juli 2024

Teleurstellende antwoorden over verplichte deelname pensioenfonds

De voormalig minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Schouten, beantwoordt vragen van het Tweede Kamerlid Aartsen (VVD) over de ergernis bij ondernemers omtrent rechtszaken over verplichte pensioenen.

Lees meer

Lees meer over

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over

3 oktober 2023

Finale kwijting en pensioenschade

Het komt regelmatig voor dat een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer.

Lees meer

Lees meer over

27 juni 2023

Pensioenopbouw ‘schijnzelfstandigen’ en ‘platformwerkers’.

Deze maand publiceerde het Zweedse voorzitterschap van de EU een concepttekst over een Europese richtlijn voor de bescherming van platformwerkers en het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

Lees meer

Lees meer over

20 juni 2023

Datalekken bij pensioenfondsen: wanbestuur?

Vorige week was het weer raak: de e-mailadressen van honderden ABP deelnemers lagen op straat. Het betreft het grootste verplichte pensioenfonds van Nederland, het pensioenfonds voor de ambtenaren, met een geschat vermogen van 500 miljard euro.

Lees meer

Lees meer over

8 juni 2023

Hoge Raad over wijziging toeslagregeling pensioen

Op 21 april 2023 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over wijziging van een bepaling in een pensioenregeling over toeslagverlening (prijsindexatie).

Lees meer

Lees meer over

16 februari 2023

Persoonlijke mededeling aan elke polishouder?

Deze week wees de Rechtbank Rotterdam een vonnis met mogelijk zeer ingrijpende gevolgen voor waardeoverdrachten van pensioen van deelnemers.

Lees meer

Lees meer over