Op zoek naar een advocaat Medezeggenschap in Den Haag?

Uitdagingen voor de ondernemingsraad

De ondernemingsraad (OR) doet belangrijk werk dat gevolgen heeft voor de onderneming en de medewerkers. Er komt veel op de OR-leden af, die daarnaast ook gewoon medewerker van de onderneming zijn. De ondernemingsraad heeft daarom vaak behoefte aan praktische en adequate juridische ondersteuning.

Zichtbaarheid van de OR

De OR kan pro-actief gebruik maken van haar rechten, zoals het recht van initiatief en het overlegrecht. Als OR kan je kwesties die spelen in de achterban, in de sector of op het gebied van wetgeving met de bestuurder bespreken al vóórdat hij/zij ermee komt. Denk de komende tijd aan de wijziging van de pensioenregeling door de Wtp en aan de rol van de OR bij gelijke beloning en duurzaamheid. Een pro-actieve OR zorgt voor zichtbaarheid en (meer) waardering van het OR-werk.

De belangrijkste rechten

Veel OR-en hebben behoefte aan juridisch vakkundige ondersteuning bij de beoordeling van verzoeken van de bestuurder om instemming en advies. Het gaat daarbij immers vaak om vergaande besluiten, zoals over een reorganisatie, een fusie, investeringen en arbeidsomstandigheden. De OR wil invloed hebben op de besluitvorming en wil voorkomen om bij vervolgbesluiten buiten spel te staan. De OR wil de personele gevolgen goed regelen. Ook wil de OR niet onder druk gezet worden, en kunnen overleggen met adviseurs en de achterban. Als adviseurs kunnen wij de OR tijdens alle stappen in het proces van instemming en advies begeleiden.

De rol van GMW advocaten

De advocaten Medezeggenschap van GMW advocaten hebben afgelopen tijd ondernemingsraden bijgestaan bij onder meer fusietrajecten, in wijziging van de beloningsregeling, bij wijziging van de uitvoeringsovereenkomst van de pensioenregeling, bij informatie over bestuurdersbeloning en reorganisaties. Wij adviseren en waar nodig procederen ook voor de OR, en delen ook graag onze kennis van het medezeggenschap via cursussen aan OR-leden.

Onze advocaten Medezeggenschap gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Meer informatie over medezeggenschap vindt u hier:

Op zoek naar een advocaat Medezeggenschap in Den Haag?

Wilt u deskundig advies? Vul het formulier in of bel ons op 070-3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Aansprakelijkheidrecht, Arbeidsrecht, Letselschade Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Misschien vindt u dit ook interessant

12 september 2024

Verzoek om een vaste aanstelling

Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

4 september 2024

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.

Lees meer

Lees meer over

26 augustus 2024

Waar op te letten bij overwerk?

In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement

Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Belofte maakt in beginsel schuld

Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.

Lees meer

Lees meer over

5 augustus 2024

Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken

Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.

Lees meer

Lees meer over

8 juli 2024

Oei-foei-doei-beleid

In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.

Lees meer

Lees meer over

1 juli 2024

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over

26 juni 2024

Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).

Lees meer

Lees meer over