4 september 2024

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

Door Mark Dijkstra

GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.

U regelt hiermee makkelijk en snel een geautomatiseerd aangemaakte vaststellingsovereenkomst. U hoeft alleen maar een loonstrook te uploaden, de uitgelezen informatie te controleren, waarna een op maat gemaakte vaststellingsovereenkomst wordt gegenereerd. In het Nederlands of in het Engels. Zelfs de wettelijke transitievergoeding rekent de tool automatisch voor u uit.

Waarom een vaststellingsovereenkomst?

Als een werkgever een arbeidsovereenkomst in overleg met de werknemer wil beëindigen, dan moeten er afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, ook wel “VSO” genoemd. In zo’n overeenkomst staan de afspraken over het einde van de arbeidsovereenkomst, de vergoeding en bijvoorbeeld een eventuele vrijstelling van werk. Met de overeenkomst zorgt u er voor dat uw medewerker eventuele rechten op een WW-uitkering niet verspeelt. Als een werknemer zelf opzegt, dan heeft u geen vaststellingsovereenkomst nodig.

Hoe werkt de VSO-tool?

Nadat u de loonstrook van de werknemer heeft geüpload, zal de VSO-tool de gegevens uitlezen en verwerken in de vaststellingsovereenkomst. U hoeft dus geen naam, adres of datum indiensttreding van uw medewerker in te voeren. De tool leest ook het salaris uit, waardoor automatisch de transitievergoeding wordt berekend. Controleer wel of de uitgelezen informatie juist is. Soms kan de tool niet alle informatie uit de loonstrook halen. U kunt deze dan handmatig toevoegen.

Het document dat u met behulp van de tool maakt, is een gepersonaliseerd juridisch standaard document dat u aan uw werknemer kunt voorleggen. Lees de overeenkomst wel goed door om te checken of alle afspraken er goed in staan.

Wilt u de gegenereerde vaststellingsovereenkomst aanpassen? Dan kunt u het beste contact opnemen met één van onze arbeidsrecht advocaten voor advies.

Is het veilig?

De gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uiterlijk een uur na de laatste activiteit worden alle gegevens verwijderd van de server, inclusief de loonstrook, de gegenereerde Word documenten en de uitgelezen gegevens. De gegevens worden niet gebruikt voor andere doeleinden dan het maken van de vaststellingsovereenkomst. Zie hier onze privacy verklaring voor de VSO-tool.

Wat kost het?

Het gebruik van deze tool door werkgevers is gratis. Dit past in het streven van GMW advocaten om als bijzondere service kosteloos juridische informatie te delen, ook aan niet-cliënten.

Advies nodig?

Indien u de vaststellingsovereenkomst wilt laten controleren en/of advies wilt over uw specifieke situatie, dan helpen wij u graag. Neem contact op met een van de arbeidsrecht advocaten van GMW. Voor vragen over de werking van de tool kunt u contact opnemen met Mark Dijkstra.

Waar kan ik de tool vinden?

www.gmw.nl/vso-tool


Disclaimer: Met het ter beschikking stellen van de tool, geven wij geen specifiek juridisch advies. De inhoud van de met de tool gegenereerde vaststellingsovereenkomst is door GMW advocaten niet op juistheid gecontroleerd. GMW advocaten aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten in de overeenkomst en daaruit voortvloeiende schade.

Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Advocaat

‘Geen juridisch gekonkel’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen