15 mei 2020

SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap dwingen via de rechter geen promotie af

Door Dylan Bertsch

Vanwege de coronapandemie kunnen de competities 2019-2020 in het betaald voetbal niet worden uitgespeeld.

De KNVB heeft daarop besloten dat promotie en degradatie tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie deze jaargang niet plaatsvindt. SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap, de nummers 1 en 2 van de Eerste Divisie, zijn vervolgens een kort geding gestart tegen de KNVB. Gisterenavond besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland dat de KNVB bevoegd was om dit besluit te nemen en dat het besluit niet hoeft te worden teruggedraaid.

Is het besluit van de KNVB in strijd met de statuten en reglementen?

In de Promotie- en degradatieregeling staat dat promotie alleen van toepassing is aan het einde van de reguliere competitie. SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap hebben zich onder meer op deze regeling beroepen. De KNVB meent evenwel dat in deze jaargang geen sprake is van een reguliere competitie, aangezien nog 8 of 9 wedstrijden gespeeld dienen te worden. Dat is door de coronapandemie onmogelijk geworden. De voorzieningenrechter volgt de KNVB daarin. De Promotie- en degradatieregeling voorziet niet in een situatie zoals die nu aan de orde is. De KNVB was zodoende bevoegd om te besluiten dat deze jaargang geen promotie en degradatie zal plaatsvinden.

Had de KNVB rekening moeten houden met de peiling?

Voordat het besluit werd genomen, heeft de KNVB eerst de betaalde voetbalclubs, de centrale trainersraad en de centrale spelersraad in de gelegenheid gesteld om hun standpunt kenbaar te maken. De uitkomst daarvan was als volgt:

  • 16 clubs waren voor de optie wel promotie/degradatie
  • 9 clubs waren voor de optie geen promotie/degradatie
  • 9 clubs hebben zich van stemming onthouden
  • 2 clubs hebben niet gereageerd

Vlak na deze peiling op dezelfde dag besloot de KNVB voor de optie: geen promotie/degradatie. De voorzieningenrechter vindt dat de besluitvorming van de KNVB beter had gekund, maar dat het niet zo onzorgvuldig is verlopen dat het besluit teruggedraaid moet worden. De KNVB was namelijk bevoegd om dit besluit te nemen, ook zonder peiling. Daarnaast heeft de KNVB van tevoren aangegeven dat het om een peiling van meningen ging en niet over een stemming. Bovendien heeft de KNVB vooraf gemeld dat de KNVB uiteindelijk het besluit zou nemen.

Conclusie

SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap blijven in de Eerste Divisie en ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven in de Eredivisie. Een hoger beroep kan wellicht nog voor verandering zorgen.

Dylan Bertsch

Dylan Bertsch

Advocaat en mediator

Dylan Bertsch is gespecialiseerd in het familierecht en is een betrokken en gedreven advocaat en mediator.

Gerelateerde blogs

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer