26 januari 2015

De garderobebordjes

Door Gilyan Parker

Ze blijven leuk en ze worden overal opgehangen: "De directie stelt zich niet aansprakelijk voor het verlies van uw eigendommen.”

De gemiddelde advocaat mompelt bij zo’n bordje: “dat hoeft ook niet, ik stel u wel aansprakelijk”. De juiste tekst is natuurlijk: “De directie aanvaardt aansprakelijk…”. Wat betekenen deze bordjes nou eigenlijk? Kunt u na het lezen hiervan het theater, de sportschool etc niet meer aansprakelijk stellen als uw jas kapot of  gestolen is? De sportscholen en theaters wanen zich echter veilig en zullen u direct naar het bordje verwijzen. Ten onrechte, zo veilig zijn ze helemaal niet. Als u uw jas bij een bewaakte garderobe hangt en hij wordt toch gestolen, dan zal het bordje echt niet helpen. Ook bij een onbemande garderobe is dat maar de vraag als er bijvoorbeeld vaak wordt gestolen. Daarnaast kan dit bordje gezien worden als een algemene voorwaarde die het bedrijf hanteert. In de wet staat geregeld dat algemene voorwaarden niet bezwarend mogen zijn voor een consument. Zo’n bordje kan dus onredelijk bezwarend zijn en het bedrijf niet helpen tegen eventuele aansprakelijkheid. Natuurlijk zit er ook een risico aan voor de consument. In de wet staat ook de eigen schuld” geregeld. Dit zal ook mee worden genomen in de afweging van de aansprakelijkheid. Er wordt dus wel naar de omstandigheden van het geval gekeken. Zowel consument als bedrijf moeten dus opletten en andere maatregelen nemen. De consument moet wel zijn verstand blijven gebruiken. Het bedrijf doet er goed aan zich op een goede manier te verzekeren. Mocht het echter toch mis zijn gegaan of mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd vrijblijvend bellen met Mechteld van Veen-Oudenaarden.

Gilyan Parker

Gerelateerde blogs

18 augustus 2022

Het belang van het zorgvuldig vastleggen van afspraken in de logistieke dienstverlening

Begin 2021 schakelde Hubbel Lastmile B.V. (“Hubbel”) GMW advocaten in om haar bij te staan/haar te adviseren over het juridische framework. De reden was in verband met de uitbreiding van haar bedrijfsmatige werkzaamheden.

Lees meer

10 mei 2022

Long COVID bij zorgverleners; twee jaar later, wat nu?

Inmiddels weten we veel meer over long COVID dan twee jaar geleden. Long COVID bij zorgverleners is helaas een voorkomend verschijnsel. Maar wat nu? Wat kan u als zorgverlener met long COVID doen? Kunt u schade verhalen op uw werkgever? Onze letselschade advocaat Peter van Eijk vertelt u hier graag meer over.

Lees meer

4 mei 2021

Vergeet de Schadeverzekering Inzittenden niet

"Ik heb geen voorrang verleend en werd met mijn auto aangereden door een vrachtwagen. Het was mijn fout, maar mijn mede-inzittende en ik hebben ernstig letsel opgelopen. Is het nog mogelijk de letselschade die voortvloeit uit dit ongeval vergoed te krijgen?" In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

Lees meer