19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

Door Marcella Verwoerd

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Een scheiding is vaak een van de meest ingrijpende en emotionele gebeurtenissen in het leven van een persoon. Juist in situaties waarin de belangen groot zijn, kan een scheiding leiden tot stress, conflicten en juridische complicaties. Het is ook dan goed om in onderling overleg te komen tot afspraken die voor beide partijen goed voelen, maar waarbij je je wel gesteund voelt door een advocaat aan je zijde die voor jouw belangen opkomt. Gelukkig is er een wijze van scheiden die steeds meer aandacht krijgt: de overlegscheiding, ook wel bekend als ‘collaborative divorce’.

Wat is een overlegscheiding, een collaborative divorce?

Bij een overlegscheiding kiezen beide partners ervoor om op een constructieve en respectvolle manier uit elkaar te gaan. Dit gebeurt met de hulp van gespecialiseerde professionals, zoals advocaten, een coach en vaak ook een financieel adviseur. Zonder tussenkomst van de rechter ga je met dit team van professionals in gesprek en wordt er gezocht naar een oplossing die juridisch en financieel haalbaar is en beide partijen toekomstperspectief biedt.

De voordelen van de overlegscheiding

Er zijn diverse voordelen van een overlegscheiding. De voornaamste zal ik bespreken.

  1. Vermijden van conflicten: Een van de grootste voordelen van een overlegscheiding is dat het de kans op conflicten, zowel tijdens de scheiding alsook in de toekomst, vermindert. Beide partijen hebben dezelfde intentie om op een vreedzame manier uit elkaar te gaan.
  2. Ieder een eigen advocaat: Waar je bij mediation wordt begeleidt door een onafhankelijke advocaat-mediator, heeft iedere partij bij de overlegscheiding een advocaat aan zijn of haar zijde. Zo wordt je beide op een deskundige wijze geïnformeerd en begeleidt en worden je belangen – zowel juridisch alsook anderszins – gewaarborgd. Juist omdat beide partijen worden ondersteund door een eigen advocaat, voelt eenieder zich gesterkt in de onderhandelingen en ontstaat er een gelijkwaardige situatie, waarbinnen het ook mogelijk is om goede afspraken te maken.
  3. Persoonlijke Aandacht: Een overlegscheiding biedt ook ruimte voor persoonlijke aandacht. Een coach wordt ingeschakeld om partijen te ondersteunen en hen waar nodig te begeleiden. De focus ligt hierbij op de emotionele kant van de scheiding. Ook kan de coach in gesprek gaan met de kinderen. Tijdens de gesprekken houdt de coach toezicht op het verloop en de coach zal ook ingrijpen als een van de partijen niet op een constructieve manier deelneemt aan het overleg.
  4. Flexibiliteit: Het proces is flexibeler dan een rechtszaak. Partijen kunnen zelf bepalen hoe ze hun afspraken willen vormgeven, wat leidt tot oplossingen die beter passen bij iedere unieke situatie.
  5. Toekomstgerichte oplossingen: Overlegscheidingen richten zich niet alleen op het beëindigen van het huwelijk, maar ook op het creëren van een duurzame basis voor de toekomst, vooral als er kinderen betrokken zijn. Dit kan helpen om een positieve co-ouderschapssituatie te bevorderen en ook om procedures in de toekomst te voorkomen.

Conclusie

Een overlegscheiding biedt een waardevol alternatief voor traditionele scheidingsprocedures en mediation. Het legt de nadruk op samenwerking, respect en toekomstgerichtheid, wat niet alleen voordelig is voor de partners zelf, maar ook voor hun kinderen. Als je overweegt om te scheiden, kan het zeker de moeite waard zijn om de mogelijkheden van een overlegscheiding te verkennen. Het kan je helpen om deze moeilijke periode op een minder pijnlijke en meer constructieve manier door te komen met het ook op de toekomst.

Meer informatie

Heeft u nog verdere vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Advocaat

‘Ondersteuning bieden in moeilijke tijden met begrip en professionaliteit’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

23 januari 2025

Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?

De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.

Lees meer

Lees meer over

21 januari 2025

Indexering kinder- en partneralimentatie 2025

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.

Lees meer

Lees meer over

19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over

7 oktober 2024

Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen