15 november 2016

De uitzendovereenkomst nader gedefinieerd

Door GMW advocaten

Volgens de wet is de uitzendovereenkomst “de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde”.

Wettelijke definitie uitzendovereenkomst

Het is van belang om te weten of een arbeidsovereenkomst als uitzendovereenkomst wordt aangemerkt, omdat voor de uitzendovereenkomst op een aantal punten andere regels gelden. Volgens de wet is de uitzendovereenkomst “de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde”.

Geen allocatiefunctie vereist

Er is veel discussie geweest of het hierbij moet gaan om het bij elkaar brengen van vraag en aanbod naar tijdelijke arbeid, de zogenoemde allocatiefunctie. Zou dit het geval zijn, dan zouden een stuk minder overeenkomsten als uitzendovereenkomst kwalificeren. De Hoge Raad heeft zich hier onlangs, op 4 november 2016, over uitgelaten. Geoordeeld is dat een dergelijke allocatiefunctie geen vereiste is voor het aannemen van een uitzendovereenkomst. Dit betekent dat het begrip uitzendovereenkomst een vrij ruim bereik heeft. Dit heeft tot gevolg dat ook op payroll werknemers de regels voor uitzendkrachten van toepassing kunnen zijn, en dat onder een uitzendovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan vallen.

Gevolgen

Wordt een arbeidsovereenkomst als uitzendovereenkomst aangemerkt, dan heeft dat tot gevolg dat het regime van de uitzendovereenkomst op de werknemer van toepassing is, dat hem minder bescherming biedt dan een gewone arbeidsovereenkomst. Zo heeft de ketenregeling uitgestelde werking, waardoor een werknemer langere tijd contracten voor bepaalde tijd aangeboden kan krijgen. Ook gelden afwijkende ontslagregels voor uitzendwerknemers. De Hoge Raad heeft in dit verband opgemerkt dat het in de eerste plaats aan de wetgever is om hier grenzen aan te stellen. Voor de rechter staat slechts de mogelijkheid open de regels in lijn met de ratio hiervan uit te leggen, en in voorkomend geval een beroep hierop op grond van redelijkheid en billijkheid als onaanvaardbaar te bestempelen.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen