6 juni 2024

De voordelen van mediation bij echtscheiding

Door Eva Jongkoen

Echtscheiding kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven zijn. Het is een proces dat niet alleen emotioneel belastend is, maar ook complex kan zijn wat betreft de juridische afwikkeling. In deze context kan mediation een waardevol alternatief bieden voor het inschakelen van een advocaat. In dit blog leest u enkele voordelen van mediation bij echtscheiding.

Kostenbesparing

Mediation is vaak aanzienlijk goedkoper dan een traditionele echtscheidingsprocedure via advocaten. Omdat mediators helpen bij het faciliteren van gesprekken tussen de partijen om tot een overeenkomst te komen, zijn er minder juridische kosten en hoeven er geen dure gerechtelijke procedures te worden gevolgd.

Tijdsbesparing

Een echtscheidingsproces via de rechtbank kan maanden of zelfs jaren duren. Mediation kan dit proces aanzienlijk versnellen omdat het streeft naar een snelle en wederzijds aanvaardbare oplossing, vaak binnen enkele sessies.

Controle over de uitkomst

In tegenstelling tot een rechterlijke beslissing, waarbij de controle uit handen wordt gegeven, biedt mediation de mogelijkheid voor beide partijen om actief deel te nemen aan het vormgeven van de overeenstemming en het echtscheidingsconvenant. Dit kan leiden tot meer bevredigende en duurzame afspraken.

Privacy

Mediation is een vertrouwelijk proces. In tegenstelling tot openbare rechtbankzittingen, blijven de details van de echtscheiding privé, wat voor veel mensen een geruststellend voordeel is.

Emotionele ondersteuning

Mediators zijn getraind om een neutrale en ondersteunende omgeving te bieden. Ze kunnen helpen bij het begeleiden van de emotionele aspecten van een echtscheiding, wat kan leiden tot een minder vijandige en meer respectvolle scheiding.

Voordelen voor kinderen

Als er kinderen betrokken zijn, kan mediation helpen om hun welzijn voorop te stellen. Ouders kunnen samenwerken om een ouderschapsplan op te stellen dat het beste is voor hun kinderen, in plaats van dit over te laten aan de rechtbank.

Flexibiliteit

Mediation biedt flexibiliteit die een rechtbankprocedure niet kan bieden. De partijen kunnen bijeenkomsten plannen op tijden die voor hen het beste uitkomen en de overeenkomst aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Conclusie

Hoewel mediation niet in alle gevallen de beste optie is, biedt het duidelijke voordelen die het overwegen waard zijn bij een echtscheiding. Het is een pad dat kan leiden tot een meer vreedzame, persoonlijke en bevredigende oplossing voor alle betrokkenen.

Meer informatie

Een aantal van onze familierecht advocaten zijn naast advocaat ook mediator. U kunt bij ons terecht voor een mediationtraject waarbij de advocaat-mediator ook kan zorgen voor de juridische afwikkeling van de scheiding bij de rechtbank.

Heeft u vragen over mediation en of dit een geschikte procedure is voor uw scheiding? Neem dan gerust contact met ons op.

Eva Jongkoen

Eva Jongkoen

Advocaat en mediator

Eva Jongkoen is een familierechtadvocaat en MfN mediator.

Gerelateerde blogs

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer