10 november 2017

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag wijzigt ingrijpend

Door Koen Vermeulen

Op 1 januari 2018 wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM) ingrijpend.

Zoals het moeten betalen van het minimumloon bij overeenkomsten van opdracht, vervoersovereenkomsten en aanneming van werk. Ook wijzigen de regels over werken op basis van stukloon en het moeten betalen van minimumloon én vakantiebijslag bij overwerk. De minister constateert dat handhaving van de doelstellingen van de wet, zoals werkenden een sociaal aanvaardbare tegenprestatie te geven voor de verrichte arbeid, in de praktijk niet goed mogelijk is.

Koen Vermeulen schreef hier een artikel over voor het Tijdschrift Arbeidsrecht Praktijk. Dit artikel geeft een beschrijving van de wijzigingen in de WMM en wat die betekenen voor de praktijk, voor met name minimumloners en hun werk-/opdrachtgevers. Ook wordt ingegaan op de vraag of de wetswijzingen leiden tot de door de minister gewenste betere handhaafbaarheid en naleving van de wet.

Lees hier het gehele artikel: TAP-07-2017

 

 

Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Advocaat/associate partner

‘Samen complexe juridische puzzels oplossen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen