21 maart 2025
Webinar: Ontslag op staande voet
Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals
Lees meer
14 oktober 2024
Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandigheden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet langer wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdossier is dan relevant.
Een recente uitspraak laat maar weer eens zien dat niet alleen de omvang van zo’n dossier, maar ook de inhoud van doorslaggevend belang is.
Voordat beide partijen bij de rechter kwamen, was al het nodige voorgevallen. De werknemer – met ruim twintig dienstjaren op de teller en op het laatst werkzaam als supervisor – viel uit wegens ziekte en bleef ruim 2,5 jaar ziek.
Na zijn herstel begon een zes maanden durend verbetertraject, waarbij hij op een andere locatie als supervisor aan de slag ging. Na zes maanden werd afgesproken om het verbetertraject te verlengen, maar dan op zijn eigen afdeling. Hier bleek zijn team niet warm voor te lopen: zowel de vervangend supervisor als een vijftiental medewerkers lieten (anoniem) weten dat zij bezwaar hadden tegen de terugkeer van de werknemer.
De werkgever diende vervolgens een ontbindingsverzoek in bij de rechter voor disfunctioneren (d-grond), verwijtbaar handelen of nalaten (e-grond), een verstoorde arbeidsrelatie (g-grond) en de cumulatiegrond (i-grond), maar dit werd afgewezen.
In hoger beroep oordeelde het hof dat voortzetting van het dienstverband wel degelijk van de werkgever gevergd kon worden, en wel om de volgende redenen:
De slotsom was dan ook dat de werknemer toegelaten moest worden tot de functie van supervisor in Amsterdam (de andere locatie), waar hij een halfjaar succesvol werkzaam was geweest. Niet alleen de omvang van het ontslagdossier telt dus, maar in het bijzonder ook de inhoud. Dossiervorming is bij een ontslag dus zeer belangrijk.
De belangen van een werknemer, helemaal als deze een langdurig en smetteloos dienstverband heeft, worden door een rechter zwaar meegewogen. Bovendien bevestigt deze uitspraak opnieuw dat de rechter verwacht dat werkgevers serieus kijken naar een herplaatsing.
Heeft u vragen over dossiervorming bij een ontslag? Of heeft u juridisch advies nodig in een soortgelijke zaak? Neem dan gerust contact met ons op.
Hof Amsterdam 30 april 2024, ECUI (verkort): 1159
(Dit artikel verscheen eerder in HR Rendement.)