12 juli 2016

Gevonden: zeldzame Pokémon in de kelder van GMW advocaten

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

Het is u vast niet ontgaan, Pokémon Go is een grote hype! Overal lopen mensen met hun telefoon op zoek naar die ene zeldzame Pokémon.

Nee, GMW advocaten heeft er geen in de kelder zitten, maar u bent wel altijd welkom voor juridisch advies. Is het spelen van dit spel eigenlijk zonder gevaren? Maakt het wellicht inbreuk op uw privacy? Kunt u zomaar elk gebouw binnen op zoek naar die ene Pokémon?

Pokémon Go en privacy gevaren

De Pokémons bevinden zich niet alleen op publieke plaatsen maar ook op besloten gelegenheden. U kunt niet zomaar elke plaats betreden met als reden dat u een Pokémon zoekt. Dat kan voor vervelende situaties zorgen. Uw camera staat continu aan, dus men weet niet wat voor beelden er opgeslagen worden. Daarbij mag u niet overal filmen, denk bijvoorbeeld aan militaire bases. Het is reeds eerder gebeurd, dat mensen in het buitenland worden opgepakt en vastgehouden in de gevangenis omdat zij militaire bases filmden. Dat u dat niet doet als spion, maar om een Pokémon te vangen, maakt de buitenlandse politie dan niets uit.

Ook het AMC is niet enthousiast over het spel. Er zou daar een Pokémon in de kelder verstopt zitten, het AMC heeft al posters op de deuren geplakt dat er niet gespeeld mag worden. Ook anderen zullen er niet altijd van gediend zijn om gefilmd te worden. Zo is er al een voorbeeld van iemand die het spel aan het spelen was in een sauna.

Verbod op zomaar filmen van personen

Het is verboden om het portret van een ander, dat is gemaakt zonder dat deze daartoe opdracht heeft gegeven, openbaar te maken indien zijn redelijk belang zich daartegen verzet. Dit zou zeker het geval zijn met iedereen die ongewild in de sauna wordt gefilmd door iemand die op zoek is naar Pokémon. Vooralsnog is Pokémon Go alleen nog te verkrijgen buiten Nederland . U moet er rekening mee houden dat het spel toegang heeft tot uw gehele Google account, uw foto’s, uw mail account etc. Kortom al uw gegevens zijn gelijk bekend, zonder enige bescherming. In oktober 2015 heeft het Europese Hof van Justitie de beschikking van de Commissie ongeldig verklaart, die de gegevensuitwisseling met Amerikaanse bedrijven vergemakkelijkte als deze zich verplichtten de zogenoemde “safe harbor” principes te respecteren (zie hierover de blog van Lisa-Marie Komp). Alhoewel gisteren de vervanger van deze beschikking is aangenomen, de zogenaamde “privacy shield” overeenkomst, is het onduidelijk hoe en op welke manier de uitwisseling van data in het kader van Pokémon Go geregeld is. Dit geldt des te meer zo lang het spel nog niet officieel op de Europese markt is uitgebracht en dus ook niet op de Europese regelgeving is afgestemd. Zijn er dan ook voordelen aan het spel? Nederland is onlangs uitgeroepen tot kampioen stilzitten. Het voordeel van dit spel kan zijn dat iedereen nu uit die luie stoel komt en aan het wandelen slaat. Daartegenover staat natuurlijk dat u wel moet uitkijken bij het oversteken en ook rekening moet houden met de privacy van anderen. Mocht u twijfelen over de bescherming van uw gegevens bij het spelen van Pokémon Go of in andere situaties? Bij GMW advocaten in Den Haag kunt u altijd terecht voor advies op het gebied van privacy.

Deze blog is geschreven door advocaten Mechteld van Veen-Oudenaarden en Lisa-Marie Komp.

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

Mechteld van Veen-Oudenaarden is begonnen in de advocatuur in Rotterdam waar zij naast het zeerecht ook in contact kwam met het faillissementsrecht.

Gerelateerde blogs

10 juli 2024

Betwisten van een factuur wegens toerekenbare tekortkoming

Eerder schreef ik een artikel over het innen van facturen. In dit artikel ga ik verder in op het betwisten van de facturen.

Lees meer

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer