20 september 2016

GMW advocaten wint zaak tegen bouwmarktgigant

Door Gilyan Parker

De Rechtbank Amsterdam heeft op 7 september 2016, in een door GMW advocaten aanhangig gemaakte rechtszaak tegen een bouwmarktgigant, een schadevergoeding van ruim €1 miljoen toegewezen aan een cliënt van GMW advocaten, een producent en leverancier van o.a. behang.

Na een relatie van ruim tien jaar tussen cliënt en de bouwmarkt, waarin behang werd geleverd aan alle ruim 130 vestigingen van de bouwmarkt in Nederland, en uitvoerige onderhandelingen over een nieuw meerjarig leverancierscontract, heeft de bouwmarkt medio 2012 plotseling de relatie beëindigd. Ruim voor het einde van de bestaande overeenkomst, is de bouwmarkt gestopt met het afnemen van artikelen. Cliënt vond dit contractbreuk, en sprak de bouwmarkt aan tot een schadevergoeding. Ondanks lang overleg tussen de partijen en een kort geding, wou de bouwmarkt de schade niet vergoeden. In de procedure heeft de Rechtbank een accountant aangewezen, met als opdracht om vast te stellen: 1. wat onze cliënt op artikelniveau had mogen verwachten in 2012 aan de bouwmarkt te verkopen, 2. of de bouwmarkt op grond van deze vaststelling nog bedragen moest betalen en 3. wat de hoogte van deze bedragen is. Na uitvoerig onderzoek heeft de deskundige vastgesteld dat de door GMW advocaten gehanteerde rekenmethode de juiste is. De door de bouwmarkt te betalen schadevergoeding is vastgesteld op €1.051.000,-. De Rechtbank heeft de bouwmarkt bovendien veroordeeld tot betaling van een bedrag van €59.000,- aan gemaakte proceskosten. De uitspraak van de Rechtbank Amsterdam kunt u hier lezen. Voor cliënt is de procedure gevoerd door ondernemingsrecht advocaten Christiaan Mensink en René Willemsen.

Gilyan Parker

Gerelateerde blogs

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer