3 april 2025
Informatieverplichting bij een WHOA-akkoord
Op 31 januari 2025 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak gedaan over de informatieverplichting van de schuldenaar in een WHOA-traject.
Lees meer
3 april 2025
Op 31 januari 2025 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak gedaan over de informatieverplichting van de schuldenaar in een WHOA-traject.
De WHOA biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om zonder instemming van alle schuldeisers een akkoord te laten goedkeuren door de rechtbank. Een essentieel onderdeel van deze procedure is de informatieverplichting van de schuldenaar. Deze verplichting houdt in dat de schuldenaar alle relevante informatie moet verstrekken die van invloed kan zijn op de besluitvorming van de schuldeisers.
In de betreffende zaak oordeelde de rechtbank dat de schuldenaar zijn informatieverplichting had geschonden. Specifiek ging het om het niet verstrekken van informatie over het vermogen bij groepsvennootschappen. De rechtbank benadrukte dat, afhankelijk van de omstandigheden, een schuldenaar ook verplicht kan zijn om informatie te verschaffen over de financiële positie van aan de schuldenaar gelieerde ondernemingen. Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot afwijzing van het verzoek tot homologatie van het akkoord.
De rechtbank stelde vast dat de schuldenaar:
Ondanks de gebrekkige informatieverstrekking heeft de rechtbank het WHOA-akkoord toch gehomologeerd. Dit kwam doordat de rechter oordeelde dat de ontbrekende informatie uiteindelijk niet doorslaggevend was voor de uitkomst van het akkoord.
Samengevat: hoewel de schuldenaar zijn informatieverplichting niet volledig was nagekomen, woog de rechtbank af of dit een wezenlijke impact had op de schuldeisers. Omdat die wezenlijke impact niet duidelijk aanwezig was, en het akkoord nog steeds redelijk werd geacht, werd het akkoord gehomologeerd.
Deze uitspraak onderstreept het belang van transparantie en volledige informatieverstrekking in WHOA-procedures. Schuldenaren dienen niet alleen hun eigen financiële situatie duidelijk te communiceren, maar ook die van eventuele groepsvennootschappen die van invloed kunnen zijn op het akkoord. Het nalaten hiervan kan ernstige gevolgen hebben, waaronder de afwijzing van het akkoord door de rechtbank. De uitspraak is hier te lezen.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op.