10 november 2022

Non-conformiteit bij vastgoed

Door Zoë Ris

Het komt helaas wel eens voor dat er na de aankoop van een pand verborgen gebreken tevoorschijn komen. Denk aan een gebrekkige dakconstructie, vocht- of funderingsproblemen. Voor zowel de koper als de verkoper kan dit een verrassing zijn.

De teleurgestelde koper wil doorgaans graag zijn schade vergoed of hersteld hebben, of hij wil helemaal van de overeenkomst af. Maar wanneer kan dat wel, en wanneer niet? In dit artikel lees je meer over non-conformiteit bij vastgoed.

Wat zegt de wet over non-conformiteit bij vastgoed?

De wet bepaalt dat een zaak (zoals een woning of een bedrijfspand) aan de overeenkomst moet beantwoorden en de eigenschappen moet bezitten die (1) voor normaal gebruik nodig zijn, en (2) voor bijzonder gebruik nodig zijn als dat is afgesproken. Het hangt dus af van wat partijen hebben afgesproken en wat zij van elkaar mochten verwachten. Van een pand dat ‘turnkey’ wordt aangeprezen mag u verwachten dat het pand gebruiksklaar is, terwijl u bij een ‘opknapper’ hele andere verwachtingen mag hebben.

Partijen kunnen overigens ook van de wettelijke regeling afwijken. In de NVM-overeenkomst (die gebruikt men vaak voor de koop van woningen) is bijvoorbeeld een regeling opgenomen die afwijkt van de wettelijke regeling. Hetzelfde geldt voor ouderdoms- en materialenclausules. Zij wijken af van het wettelijke uitgangspunt en zijn van belang voor de vraag of sprake is van non-conformiteit.

Onderzoeksplicht vs. mededelingsplicht

Voor de beoordeling of sprake is van non-conformiteit zijn de onderzoeksplicht van de koper en de mededelingsplicht van de verkoper van belang. Van een koper mag verwacht worden dat hij degelijk onderzoek doet naar het pand dat wordt gekocht. Als u op basis van een advertentie direct een pand koopt, heeft u in beginsel juridisch gezien een slechtere positie dan wanneer u het pand (meermaals) heeft bezichtigd en een bouwtechnische keuring heeft laten verrichten. Indien er bepaalde problemen uit een bouwtechnische keuring naar voren komen, mag vervolgens worden verwacht dat de koper aanvullend onderzoek laat doen. Zo raden wij bij geconstateerde vochtproblemen aan om aanvullend onderzoek te laten verrichten naar de oorzaak daarvan. Doet u dit niet, dan kan het achteraf lastiger zijn om eventuele schade vergoed te krijgen.

Anderzijds heeft een verkoper ook een mededelingsplicht. Wanneer de verkoper bijvoorbeeld weet dat er sprake is van een gebrekkige fundering of vochtproblemen, dan moet men dit aan potentiële kopers meedelen. Als de verkoper dit niet doet, kan hij zich richting de koper niet (met succes) verweren met de stelling dat de koper onvoldoende onderzoek heeft gedaan. De verkoper had dit immers moeten melden.

Let op: op tijd klagen!

Als u er als koper achter komt dat sprake is van non-conformiteit, is het van belang dat u hierover tijdig klaagt bij de verkoper. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u met lege handen achterblijft. Volgens de wet moet de koper in ieder geval ‘binnen bekwame tijd’ nadat de koper het gebrek heeft ontdekt (of had moeten ontdekken) klagen. Een termijn van twee maanden wordt in de regel als tijdig gezien. Indien de koper later klaagt, hangt het van de omstandigheden van het geval af of dit nog tijdig is.

Mogelijke remedies

Indien sprake is van non-conformiteit, heeft u verschillende opties. Zo kunt u bijvoorbeeld herstel van de gebreken of schadevergoeding vorderen. Het is soms ook mogelijk om de overeenkomst (geheel of gedeeltelijk) te ontbinden of te vernietigen. Een gedeeltelijke ontbinding of vernietiging van de koopovereenkomst resulteert in een vermindering van de koopprijs. Voor de ontbinding van vastgoedgerelateerde koopovereenkomsten verwijs ik u graag naar dit artikel.

Tot slot

Heeft u pand gekocht en is sprake van (verborgen) gebreken? Heeft u andere vragen over non-conformiteit bij vastgoed? Neem dan gerust contact met mij of een van de andere specialisten van GMW advocaten op. Wij kunnen samen bespreken wat uw mogelijkheden zijn.

Zoë Ris

Advocaat

‘Pragmatisch en persoonlijk, de basis voor succes’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

17 juli 2025

Wijzigen van overeenkomsten

In het contractenrecht geldt als uitgangspunt pacta sunt servanda. Dit Latijnse gezegde houdt in dat overeenkomsten in beginsel moeten worden nagekomen. Hoewel deze regel niet expliciet in de wet staat, vormt het de basis voor de juridische verplichtingen die voortvloeien uit contracten.

Lees meer

Lees meer over

14 juli 2025

Huur en Waarderingsficties in de Wet WOZ; hoe zit dat eigenlijk?

De WOZ-waarde van een woning is de geschatte marktwaarde van een woning. Dat is de prijs die zou worden betaald door de meest biedende verkoper, als de woning op optimale wijze wordt verkocht. Deze prijs wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en aan een woning toegekend op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Lees meer

Lees meer over

7 juli 2025

Another brick in the wall

U wilt gaan bouwen of verbouwen? Dan volgt direct een aantal vragen: welk soort afspraak voor de aanneming van het werk is voor u het beste? Kiest u voor een vaste aanneemsom, een richtprijs of een contract op basis van gewerkte uren? Zijn er algemene voorwaarden van toepassing en zo ja, welke? Hieronder volgt een handige richtlijn.

Lees meer

Lees meer over

24 juni 2025

The Sound of Silence: Geluidsoverlast als verborgen gebrek

Veel mensen hebben te maken met geluidsoverlast. Het kan variëren van het lawaai van buren die tot laat in de nacht feestvieren tot het constante geluid van verkeer of bouwactiviteiten.

Lees meer

Lees meer over

21 mei 2025

Risico-overgang bij de (ver)koop van een woning

De (ver)koop van een woning is een ingewikkeld proces met juridische elementen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen