26 augustus 2013

Om te vieren: 100 jaar Vredespaleis

Door Gilyan Parker

GMW Advocaten feliciteert het Vredespaleis met haar 100-jarige bestaan!

Een stukje geschiedenis: In 1899 vond in Den Haag de Eerste Haagse Vredesconferentie plaats, die leidde tot de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Bepaald werd dat het Hof een passende huisvestiging moest krijgen. Dat werd het Vredespaleis. Tussen 1907 en 1913 werd het Vredespaleis gebouwd, waarin dit Hof zou gaan zetelen. In 1913 is het Vredespaleis officieel geopend. Later, in 1946, heeft ook het Internationaal Gerechtshof zich in het Vredespaleis gehuisvest.

Wij zijn verheugd dat dit prachtige gebouw al zo lang een centrale plaats inneemt in de stad Den Haag en daarmee in het internationaal recht. Als bijna-buren waarderen we de architectuur, de kunstschatten en de tuinen, en als representanten van internationaal recht bewonderen we de invloed en de waarde van de instituten die hier gehuisvest zijn.

GMW kent bovendien een speciale connectie met het Vredespaleis, via de Telders Moot Court die het Grotius Instituut van Universiteit Leiden hier elk jaar organiseert. Bij deze juridische contest tussen rechtenstudenten uit de gehele wereld zijn enkele van onze advocaten ieder jaar als rechter betrokken. Zij mogen dan zitting nemen op de plaats waar gewoonlijk wereldomvattende uitspraken worden gedaan.

Tot en met 21 september, World Peace Day, organiseert het Vredespaleis diverse activiteiten. Aan de afsluitende Vredesloop op 21 september nemen meerdere advocaten van ons kantoor deel.

Gilyan Parker