De antwoorden behandelen onder andere de criteria voor verplichtstelling van pensioenfondsen, de procedures en afwegingskaders, de uniformiteit van verplichtstellingen en de gevolgen voor werkgevers.
Belangrijkste punten op een rij
Hieronder samengevat de belangrijkste punten van minister Schouten.
– De minister heeft “kennis genomen” van het bericht over de ergernis bij ondernemers over rechtszaken over verplichte pensioenen.
– Sociale partners definiëren de werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfondsen en de bijbehorende criteria, die per verplichtstelling kunnen variëren.
– De minister geeft aan dat een opsomming van de criteria geen betrouwbaar beeld geeft vanwege de variatie in gebruik.
– Verplichtstellingen kunnen alleen op aanvraag van een representatieve vertegenwoordiging van het georganiseerde bedrijfsleven plaatsvinden.
– Procedures tussen verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen en werkgevers worden door de rechter behandeld, en het ministerie heeft geen inzicht in de frequentie van deze procedures.
– Een verplichtstelling geldt vanaf het moment dat een werkgever activiteiten verricht die onder de werkingssfeer vallen, en de werkgever is vanaf dat moment premieplichtig.
– De minister heeft geen informatie over hoe vaak verplichtstellingen met terugwerkende kracht een rol hebben gespeeld in faillissementen van werkgevers.
– De minister heeft geen inzicht in de frequentie van rechtszaken over onvolkomenheden in verplichtstellingsbesluiten.
– Er is geen uniform gebruik van het hoofdzakelijkheidscriterium in verplichtstellingsbesluiten.
– De minister vindt een heldere omschrijving van de werkingssfeer belangrijk, maar ziet geen noodzaak voor een generieke beperking van de betalingsverplichting.
– De minister benadrukt het belang van goede domeinafbakening maar ziet geen oplossing in een uniforme omschrijving van de werkingssfeer.
Commentaar
Verplichtstellingsbesluiten moeten duidelijk en kenbaar zijn om te voldoen aan zowel nationale als Europese rechtszekerheidsbeginselen.
De huidige praktijk van onduidelijke werkingssfeerbepalingen is onacceptabel en in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel. Het betreft wetgeving en dit moet terecht aan hoge standaarden voldoen.
Deze antwoorden van minister Schouten zijn ronduit teleurstellend en zullen de ergernis over deze onleesbare besluiten alleen maar verder doen toenemen.
Verplichtstelling onterecht?
Wij staan inmiddels vele ondernemers bij die last hebben van nogal agressieve pensioenfondsen. Vaak vallen deze werkgevers helemaal niet onder een verplichtstelling. Wij kunnen u helpen om dit uit te zoeken.
Meer informatie
Heeft u te maken met een onterechte verplichtstelling van een pensioenfonds? Of bent u op zoek naar een advocaat Pensioenrecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.