5 september 2013

Uitspraak Hoge Raad Srebrenica

Door Gilyan Parker

Vandaag is een punt gezet achter een al elf jaar lang slepend proces: de Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica in 1995.

De Hoge Raad deed uitspraak in twee zaken die zijn aangespannen door de nabestaanden van drie moslimmannen uit Srebrenica, en heeft hiermee een eerder oordeel van het gerechtshof daarover bevestigd.

De mannen zouden in 1995 van de Nederlandse basis zijn gezet en vervolgens door de Bosnische Serviërs zijn vermoord. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor hun dood. Volgens het Hof hadden, na de val van de enclave, niet langer de VN effectieve controle over Dutchbat, maar viel het handelen van de militairen onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat.

Nu de Hoge Raad deze uitspraak volgt, moet de staat de nabestaanden een schadevergoeding betalen. Dat de Hoge Raad de uitspraak van het Hof op deze manier in stand laat, kan invloed hebben op de bereidheid om deel te nemen aan toekomstige VN-missies.

Gilyan Parker