3 december 2024
Instemmingsrecht ondernemingsraad in concernverband
De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem.
Lees meer
25 september 2024
Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?
De loondoorbetalingsplicht bij ziekte kent een ruim loonbegrip. Dit betekent dat de verplichting om het loon door te betalen niet alleen ziet op het basissalaris en de vakantietoeslag van een werknemer. Indien een werknemer aanspraak maakt op een eventuele dertiende maand, overwerkuren of toeslagen, dan maakt dit ook deel uit van het door te betalen loon. Hetzelfde geldt voor een provisie of bonussen: die dienen in beginsel doorbetaald te worden, afhankelijk van de soort beloning.
Als een variabel deel van het loon van een werknemer afhankelijk is van de eigen prestaties, dan heeft de werknemer recht op minimaal 70% van het gemiddelde loon dat de werknemer verdiend zou hebben als hij niet ziek was geweest. Dit geldt ook voor prestatie gerelateerde bonussen die de werknemer door ziekte niet heeft kunnen behalen. Het moet wel aannemelijk zijn dat de werknemer deze prestaties zou hebben geleverd als hij niet ziek was.
Een schriftelijke afspraak waarin staat dat een werknemer zijn recht op bonus verliest bij ziekte is niet rechtsgeldig. De regels over loondoorbetaling tijdens ziekte zijn dwingend. Afwijkende afspraken ten nadele van de werknemer mogen daarom niet.
Variabele beloningen die niet afhankelijk zijn van de eigen prestaties van een werknemer vallen niet onder de verplichting om het loon door te betalen tijdens ziekte. Een winstuitkering op basis van de algehele winst van de werkgever in een specifiek jaar valt er niet onder. Toch kan een werknemer soms aanspraak maken op een winstuitkering als ze in dat jaar ziek zijn geweest. Het beginsel van goed werkgeverschap bepaalt of een werkgever verplicht is deze vorm van variabele beloning aan een zieke werknemer door te betalen.
Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer doorgaans recht op doorbetaling van minimaal 70% van het loon. Bij variabele beloningen, zoals provisie en bonussen, moet worden bepaald of deze ook tijdens ziekte moeten worden doorbetaald. Prestatieafhankelijke variabele beloningen dienen in principe wel te worden doorbetaald, terwijl niet-prestatieafhankelijke variabele beloningen zoals winstuitkeringen niet automatisch onder de loondoorbetalingsplicht vallen.
Heeft u vragen over de uitbetaling of toekenning van een variabele beloning tijdens ziekte? Neem dan gerust contact met ons op.