5 augustus 2024

Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken

Door Anja Blijham

Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.

Wet Flexibel Werken

De Wet Flexibel Werken geeft niet alleen het recht aan werknemers om verzoeken tot aanpassing van de arbeidsovereenkomst te doen, maar geeft ook regels over de wijze waarop een werkgever met een verzoek moet omgaan. Werkgevers met tien of meer werknemers zijn verplicht om binnen een maand schriftelijk en gemotiveerd op het verzoek van de werknemer te reageren. Als een werkgever niet binnen deze termijn reageert, wordt het verzoek van de werknemer automatisch ingewilligd.

Recentelijk is de Wet flexibel Werken uitgebreid. Aan de wet is een artikel toegevoegd waaruit volgt dat een werknemer zijn of haar werkgever kan verzoeken “om een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden”.

In de praktijk

Uit een recente uitspraak van de rechtbank Roermond blijkt dat het verzoek door deze aanpassing óók ziet op de wens van de werknemer om zijn bepaalde tijd contract om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd. [1]

Onlangs vroeg een verkoopmedewerkster haar werkgever schriftelijk om haar tijdelijke contract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Tweeënhalf weken later reageerde haar werkgever met de mededeling dat het contract voor bepaalde tijd niet zou worden voortgezet en het contract daarom een maand later van rechtswege zou aflopen. De werkneemster ging hierop naar de rechter met het verzoek haar contract om te zetten naar onbepaalde tijd.

De rechter was duidelijk: de werkgever had niet tijdig en niet gemotiveerd gereageerd op het verzoek van de werkneemster, zoals dat moet volgens de Wet Flexibel Werken. De werkgever had meegedeeld dat het contract van werkneemster zou eindigen. Deze mededeling viel binnen een maand na het verzoek van werkneemster. De mededeling bevatte alleen geen gemotiveerde afwijzing voor haar verzoek. Hierdoor voldeed de mededeling van werkgever niet aan de vereisten: het was geen gemotiveerde reactie op het verzoek van de werkneemster voor een contract voor onbepaalde tijd. Resultaat: het verzoek van de werkneemster werd automatisch goedgekeurd.

Wat betekent dit voor u?

Werkgevers moeten tijdig (binnen één maand na het verzoek) én gemotiveerd reageren op verzoeken van werknemers die vallen onder de Wet Flexibel Werken. Wanneer niet binnen de termijn wordt gereageerd, leidt dit automatisch tot goedkeuring van het verzoek om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Kijk daarom goed of een verzoek van een werknemer valt onder de Wet Flexibel Werken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u advies over verzoeken op grond van de Wet Flexibel Werken? Neem dan contact ons op.

[1] Rechtbank Limburg, 23 april 2024, ECLI:NL:RBLIM:2024:2000.

Anja Blijham

Anja Blijham

Advocaat

‘Samen een optimaal resultaat bereiken’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over

30 januari 2025

Websurfen in de baas zijn tijd

Even een privé-appje beantwoorden, of snel even het nieuws checken tijdens werktijd: we doen het allemaal wel eens. Voor de werkgever in de zaak die het Hof Den Bosch eind 2024 voor zich kreeg, kon dit niet door de beugel en een ontslag op staande voet volgde. Niet terecht, zo oordeelde de kantonrechter én het Hof.

Lees meer

Lees meer over

14 januari 2025

Arbeidsrecht in 2025

Tijd om te kijken welke nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden op de werkvloer in 2025. Een kort overzicht, waarin wij ook verwerken welke wijzigingen (nog) niet in gaan gelden, maar waarbij het van belang is als ondernemer daarop te anticiperen.

Lees meer

Lees meer over

7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen