1 februari 2024

Waarom een digitale nalatenschap opstellen?

Door Sieta Autar-Matawlie

In een tijd waarin steeds meer zaken zich digitaal afspelen, is het belangrijk om na te denken over uw digitale nalatenschap. Hierin zet u op een rij wat u wilt dat er na uw overlijden gebeurt met uw digitale aanwezigheid. Als u niets doet, blijft u online doorleven.

Informeer uw nabestaanden daarom over wat u graag wilt. Van praktische zaken als wat er met uw Facebook-account moet gebeuren, tot het geven van toegang tot uw online profielen. Deel wachtwoorden met degene die na uw overlijden de verantwoordelijkheid krijgt. Dit kan op verschillende manieren: een digitale kluis of in uw testament.

Opstellen van een digitale nalatenschap

Bij het opstellen van een digitale nalatenschap is het belangrijk om te beseffen dat anderen vaak niet weten wat u online allemaal doet. Zorg er daarom voor dat uw nalatenschap zo uitgebreid, specifiek en vooral zo persoonlijk mogelijk is. Zeg niet ‘Ik heb een paar online tegoeden’, maar zeg welke tegoeden u heeft, waar deze te vinden zijn, hoe iemand hierbij kan komen en wat ermee moet gebeuren.

Het opstellen van een digitale nalatenschap is belangrijk om vervelende procedures en onduidelijkheid na uw overlijden te voorkomen. Als er iets geregeld moet worden bij een online organisatie, maar niemand erbij kan, dan is dat vervelend voor uw nabestaanden. De ‘spelregels’ zijn vaak per organisatie verschillend. De grotere organisaties hebben inmiddels vaak al een transparant beleid ontwikkeld, maar dat geldt niet voor allemaal. Als u uw inventarisatie klaar heeft van de platforms waarop u actief bent, bekijk dan wat hun beleid is in overlijdenssituaties. Als u dat weet, dan kunt u daarop anticiperen. U moet er toch niet aan denken, dat men na uw overlijden met een beroep op privacy weigert om naar uw nabestaanden te luisteren?

Procederen

In dat geval moeten nabestaanden procederen, wat duur is en lang kan duren. Daarbij is het ook pijnlijk als uw digitale nalatenschap niet goed afgehandeld wordt. Een goed voorbeeld is Facebook: Daar krijgen uw vrienden ieder jaar een melding dat u jarig zou zijn. Dat is een pijnlijke herinnering.

Mijn advies is om uw digitale nalatenschap op een duidelijke plek vast te leggen en deze te communiceren met uw nabestaanden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het vastleggen van uw (digitale) nalatenschap? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Sieta Autar-Matawlie

Sieta Autar-Matawlie

Advocaat/associate partner/estate planner/executeur

Sieta Autar-Matawlie is een ervaren advocaat die gespecialiseerd is in het erfrecht.

Gerelateerde blogs

8 mei 2024

De geldigheid van een concept testament

Erven kan op twee manieren: via het wettelijk stelsel (het zogeheten versterferfrecht), of via een testament. Het wettelijk stelsel kan alleen opzij worden gezet door een testament. Een testament moet worden opgesteld met tussenkomst van de notaris. Het testament zal daarbij formeel ‘gepasseerd’ moeten worden.

Lees meer

19 maart 2024

Wat kan ik doen als er geld is verdwenen uit de erfenis?

Na het overlijden wordt de erfenis afgewikkeld. De erfgenamen krijgen inzicht in de omvang en samenstelling van de erfenis. Wat kunt u doen als er geld is verdwenen uit de erfenis?

Lees meer

14 maart 2024

Verzwijgen van een deel van de erfenis

Voor erfgenamen is er over en weer de verplichting elkaar te informeren over de omvang van de erfenis.

Lees meer