8 november 2012

Wetsvoorstel lesbisch ouderschap

Door Gilyan Parker

Zoals ik schreef in een van mijn vorige weblogs is het ingediende wetsvoorstel tot vereenvoudiging van adoptie van minderjarige kinderen door de niet-biologische moeder (de zogeheten meemoeder of duomoeder) nog niet in werking getreden.

Voor vorig artikel, zie: “Adoptie minderjarige nog steeds via rechter”.

Wetsvoorstel geaccepteerd

Inmiddels is er goed nieuws voor lesbische stellen: het wetsvoorstel is op 30 oktober jl. door de Tweede Kamer geaccepteerd. Het wetsvoorstel moet nog wel door de Eerste Kamer voordat de procedure wijzigt waarop het juridisch ouderschap van de mee-moeder tot stand komt. Daar kan nog wel enige tijd overheen gaan. Tot die tijd dient de mee-moeder het kind via een adoptieprocedure bij de rechtbank te adopteren.

Bedoeling wetsvoorstel

De bedoeling van het wetsvoorstel is om het recht zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie van kinderen die opgroeien in een gezin met twee moeders. Het belang van het kind staat voorop. De mee-moeder kan automatisch juridisch ouder worden door het huwelijk wanneer gebruik is gemaakt van het zaad van een onbekende donor. Wanneer gebruik is gemaakt van het zaad van een bekende donor kunnen de moeders en deze donor ook afspreken dat niet de duo-moeder, maar de donor de tweede juridische ouder wordt van het kind.

Drie of meer mensen ‘juridisch ouder’?

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft tijdens het debat, waarin het wetsvoorstel is geaccepteerd, aangegeven dat hij zal gaan onderzoeken of het ook mogelijk is drie of meer mensen juridisch ouder te laten worden van een kind. Daarover later meer.

Vragen?

Mocht u vragen hebben over deze weblog of andere zaken op het gebied van personen- en familierecht dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

Gilyan Parker