Netherlands Commercial Court to open soon
Netherlands Commercial Court to open soon

De Netherlands Commercial Court opent snel haar deuren

Ook in Nederland spelen internationale handelsgeschillen. Om deze geschillen goed te kunnen afhandelen was al enige tijd wetgeving in de maak voor de oprichting van een Nederlandse rechtbank gespecialiseerd in internationale handelsgeschillen. Nadat de Tweede Kamer op 8 maart 2018 al had ingestemd, heeft de Eerste Kamer op 11 december 2018 ook ingestemd met wetgeving voor deze speciale rechtbank.

Een eigen procesreglement

De internationale rechtbank wordt gevestigd in de Rechtbank Amsterdam en het Gerechtshof Amsterdam en zal Netherlands Commercial Court (NCC) gaan heten. De voertaal is Engels. Ook zal uitspraak worden gedaan in het Engels. Het NCC kent bovendien een eigen procesreglement (NCCR). Zo zal er een meervoudige samenstelling van de rechtbank zijn met rechters die ervaring hebben in het behandelen van complexe internationale handelszaken. Tenuitvoerlegging in de Europese Unie is mogelijk zonder nadere toestemming. Let er wel op dat de forumkeuze voor NCC schriftelijk en uitdrukkelijk moet plaatsvinden. Partijen moeten dus toepasselijkheid van de NCC uitdrukkelijk overeenkomen. Stilzwijgend accepteren volstaat niet.

Dé oplossing voor complexe internationale geschillen

Met oprichting van deze rechtbank komt de rechtspraak tegemoet aan een belangrijke wens vanuit het bedrijfsleven: een Engelstalige rechtbank die zo efficiënt mogelijk complexe internationale geschillen zal behandelen. Voor deze geschillen werd steeds vaker uitgeweken naar het buitenland waar wel internationale rechtbanken of arbitrage-instituten bestaan. Dat laatste hoeft nu niet meer. De rechtspraak verwacht op termijn 125 NCC-zaken per jaar.

Wij verwachten dat, nu de Eerste Kamer heeft ingestemd, de Netherlands Commercial Court snel haar deuren zal openen. Als internationaal georiënteerd kantoor staan wij u natuurlijk graag bij in internationale geschillen. Heeft een vraag? Neemt u dan contact met mij op.