Aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad

Wanneer iemand een onrechtmatige daad jegens een ander begaat, dient hij de schade ten gevolge van deze gedraging te vergoeden. Er is sprake van een onrechtmatige daad wanneer iemand een inbreuk op een recht maakt, in strijd met de wet handelt, of iets doet of nalaat wat volgens ongeschreven recht onrechtmatig is. Vaak overlappen deze begrippen elkaar: vernieling kan zowel een inbreuk op een eigendomsrecht zijn, als in strijd met het strafrecht, als maatschappelijk onbetamelijk.

De onrechtmatige handeling moet aan de “dader” kunnen worden toegerekend (een soort schuldvraag). Daarnaast dient er sprake te zijn van schade ten gevolge van de onrechtmatige daad. Bij een wettelijke overtreding zal een onrechtmatige daad over het algemeen makkelijker worden aangenomen dan wanneer een gedraging in maatschappelijk opzicht onbetamelijk zou kunnen zijn. Daarbij spelen andere complicerende factoren zoals het relativiteitsvereiste, rechtvaardigingsgronden of een beroep op eigen schuld een rol.

Verschillende natuurlijke of rechtspersonen kunnen onrechtmatig handelen: van een boze buurman tot een schadeveroorzakend overheidsorgaan. De onrechtmatige daad is terug te vinden in artikel 6:162 BW.

Wij kunnen u bijstaan in het Nederlands, Engels en Turks.

Meer aansprakelijkheid-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een aansprakelijkheidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw letselschade en aansprakelijkheid kwesties.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

18 augustus 2022

Het belang van het zorgvuldig vastleggen van afspraken in de logistieke dienstverlening

Begin 2021 schakelde Hubbel Lastmile B.V. (“Hubbel”) GMW advocaten in om haar bij te staan/haar te adviseren over het juridische framework. De reden was in verband met de uitbreiding van haar bedrijfsmatige werkzaamheden.

Lees meer

Lees meer over

10 mei 2022

Long COVID bij zorgverleners; twee jaar later, wat nu?

Inmiddels weten we veel meer over long COVID dan twee jaar geleden. Long COVID bij zorgverleners is helaas een voorkomend verschijnsel. Maar wat nu? Wat kan u als zorgverlener met long COVID doen? Kunt u schade verhalen op uw werkgever? Onze letselschade advocaat Peter van Eijk vertelt u hier graag meer over.

Lees meer

Lees meer over

4 mei 2021

Vergeet de Schadeverzekering Inzittenden niet

"Ik heb geen voorrang verleend en werd met mijn auto aangereden door een vrachtwagen. Het was mijn fout, maar mijn mede-inzittende en ik hebben ernstig letsel opgelopen. Is het nog mogelijk de letselschade die voortvloeit uit dit ongeval vergoed te krijgen?" In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

Lees meer

Lees meer over

16 juni 2020

Bestuurdersaansprakelijkheid: risico’s bij faillissement

Bij het faillissement van de vennootschap gelden specifieke regels over persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder.

Lees meer

Lees meer over

30 juli 2018

Rechtbank oordeelt: Nederlandse Staat niet aansprakelijk voor dood treinkapers De Punt

Op 25 juli 2018 heeft de Rechtbank Den Haag een belangrijk (eerste) vonnis gewezen. Centraal stond de vraag of de Staat onrechtmatig gehandeld heeft gedurende de bevrijding van gegijzelden bij een treinkaping in 1977.

Lees meer

Lees meer over

18 juli 2018

Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen

De whiplash is één van de meest voorkomende letselvormen bij verkeersongevallen. Helaas leidt het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een whiplash vaak tot een lange en ingewikkelde rechtsstrijd.

Lees meer

Lees meer over

29 juni 2018

Ben ik als werkgever aansprakelijk voor schade tijdens bedrijfsuitjes?

De zomerperiode breekt aan. Een uitgelezen mogelijkheid om als bedrijf een uitje of borrel te organiseren. Bedrijven zijn echter soms wat huiverig om activiteiten te organiseren vanwege eventuele aansprakelijkheid voor schade die werknemers oplopen tijdens deze kantooruitjes.

Lees meer

Lees meer over

25 april 2018

Vergoeding van affectieschade

Op 10 april 2018 heeft de Eerste Kamer unaniem het wetsvoorstel inzake de vergoeding van affectieschade aangenomen.

Lees meer

Lees meer over

13 april 2018

Politie aansprakelijk voor drama Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn

Op 9 april 2011 vond in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn een schietpartij plaats.

Lees meer

Lees meer over