Schadevergoeding en smartengeld

Aansprakelijkheid voor schade kan door de andere partij of diens verzekeraar worden erkend. Een rechter kan ook oordelen dat er sprake is van aansprakelijkheid. Wanneer de aansprakelijkheid vast is komen te staan, dient de hoogte van de schadevergoeding te worden bepaald.

Materiële schade & immateriële schade

Deze vergoeding is afhankelijk van de materiële schade (de feitelijke schade door bijvoorbeeld gescheurde kleding, medicijnkosten etc.) en de eventuele immateriële schade (de geestelijke schade, als verdriet, rouw, leed). De vergoeding van immateriële schade wordt ook wel “smartengeld” genoemd. Hoe groter de schade en hoe ernstiger het leed, des te hoger de schadevergoeding zal zijn.

Vanaf januari 2019 wordt in bepaalde gevallen ook affectieschade vergoed. Het is van belang de verschillende schadecomponenten goed te ordenen en inzichtelijk te maken in een schadestaat. Daarbij speelt mee dat in bepaalde gevallen sprake zal zijn van een deel eigen schuld; dit kan invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding. GMW advocaten kan u in alle fasen rondom aansprakelijkheid bijstaan.

Artikelen

Long COVID bij zorgverleners
Schadeverzekering Inzittenden
Bestuurdersaansprakelijkheid
Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen
Ben-ik-als-werkgever-aansprakelijk-voor-
Vergoeding van affectieschade
Politie aansprakelijk voor drama Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn
Pensioenfonds Vleessector