Verkeersongevallen

In Nederland ontstaat veel schade door verkeersongevallen. Hierbij kunt u denken aan materiële schade (bijvoorbeeld schade aan een fiets of auto) maar ook aan immateriële schade (verwondingen of een whiplash). De aansprakelijkheid in het verkeer wordt in beginsel beoordeeld op grond van de verkeersregels. Wie een verkeersregel overtreedt, is aansprakelijk voor de ontstane schade.

Het komt echter vaak voor dat er geen verkeersregels overtreden worden, maar er wel sprake is van schade. In deze gevallen ligt het vaststellen van de aansprakelijkheid complexer en moet er met veel factoren rekening gehouden worden. Was er sprake van overmacht? Waren er kinderen bij betrokken? Jonge kinderen worden bij wet extra beschermd omdat zij de gevaren in het verkeer niet goed kunnen inschatten. Ook voetgangers en fietsers worden als kwetsbaar gezien. Een ongeluk tussen een gemotoriseerd voertuig en een voetganger zal sneller in het voordeel uitpakken van de voetganger.

Door de complexiteit van het vaststellen van de aansprakelijkheid bij schade in het verkeer is het van belang een letselschadeadvocaat in te schakelen.

Artikelen

Long COVID bij zorgverleners
Schadeverzekering Inzittenden
Bestuurdersaansprakelijkheid
Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen
Ben-ik-als-werkgever-aansprakelijk-voor-
Vergoeding van affectieschade
Politie aansprakelijk voor drama Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn
Pensioenfonds Vleessector