Ontslaggronden combineren

Per 1 januari 2020 kunt u een werknemer ontslaan via de kantonrechter door meerdere ontslagredenen te combineren.

Naar verwachting maakt dat ontslag voor de ondernemer eenvoudiger, maar mogelijk wel iets duurder. Hoe ziet dat er uit?

Dossieropbouw

De wet en rechters stellen strenge eisen aan een ontslag wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Zorgvuldige dossieropbouw, waar enige tijd over heen gaat, is daarbij het toverwoord en tegelijk regelmatig een struikelblok voor een succesvolle ontslagprocedure.

Combinatie van halve ontslagredenen

De nieuwe ontslaggrond – de zogeheten i-grond of cumulatiegrond – past daar voor de werkgever een mouw aan. Ook als u het disfunctioneringsdossier of bewijs van de onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie niet rond krijgt, kunt u via de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst bereiken. Dat kan door die andere “halve” ontslaggronden te combineren tot de i-grond. Zo kan een combinatie van bijvoorbeeld disfunctioneren en/of verstoorde arbeidsrelatie en/of ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer, leiden tot een einde van de arbeidsovereenkomst via de rechter.

Hogere vergoeding

Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt wegens die cumulatiegrond, dan kán de rechter de werkgever veroordelen tot betaling van maximaal 50% extra transitievergoeding. Dat lijkt wellicht veel geld maar een werknemer enkele maanden langer in dienst houden dan gewenst, kan al duurder zijn.

Onderhandelen over beëindiging: maximaal 1,5 x transitievergoeding

Omdat deze cumulatiegrond dus “duurder” kan zijn dan ontslag wegens alléén disfunctioneren of wegens alléén een verstoorde relatie, zal die cumulatiegrond in een procedure meestal als zogeheten subsidiaire ontslaggrond aan de rechter worden voorgelegd. Bij voorafgaande onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst kunt u die combinatiegrond en de iets hogere maximale extra vergoeding al wel inzetten.

Voor advies over de vraag of uw dossier al voldoende is voor ontslag, staan de arbeidsrechtspecialisten van GMW advocaten voor u klaar.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

8 maart 2024

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

De Minister van Sociale Zaken wil een einde maken aan het automatisme waarmee werkgevers een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst opnemen.

Lees meer

Lees meer over
Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

7 maart 2024

Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

Op 19 oktober 2021 is de Wet implementatie EETS-richtlijn van kracht geworden. EETS betekent European Electronic Toll Service (Europese elektronische tolheffingsdienst).

Lees meer

Lees meer over
Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical

27 februari 2024

Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical?

Heeft één van uw werknemers een sabbatical aangevraagd en wilt u weten wat uw verplichtingen zijn als werkgever? In deze blog leg ik u uit waar u rekening mee dient te houden.

Lees meer

Lees meer over
Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over
Gratis vakantie tijdens ziekte

15 februari 2024

Gratis vakantie tijdens ziekte?

Ziekte en vakantie: een onderwerp waar menig werkgever wel eens mee te maken krijgt. Hoe werkt het als een werknemer ziek wordt vóór of tijdens zijn vakantie en hoe zit het dan met afboeken van vakantiedagen?

Lees meer

Lees meer over

12 februari 2024

Webinar ‘Employment law for HR professionals: update 2024’

Even bijgepraat worden over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht? Meld u aan voor de Engelstalige webinar ’Employment law for HR professionals: update 2024’.

Lees meer

Lees meer over
Alcoholverslaving en re-integratie

6 februari 2024

Alcoholverslaving en re-integratie

Een alcoholverslaving kan leiden tot problemen op de werkvloer, zoals onveilige werkomstandigheden, disfunctioneren en veelvuldig ziekteverzuim.

Lees meer

Lees meer over
Aan de slag met de loonkloof

30 januari 2024

Aan de slag met de loonkloof

Gelijke beloning man/vrouw is een Europees grondrecht. In de praktijk blijkt er een groot verschil te zijn tussen het loon van mannen en vrouwen. Zowel in Nederland als in Europa zijn er initiatieven om via wetgeving de loonkloof te verkleinen.

Lees meer

Lees meer over
Ondernemingsraad 2024

29 januari 2024

Ondernemingsraad 2024

De wet verplicht ondernemingen met 50 of meer werknemers een OR te hebben. In december 2023 liet de minister weten dat 69% van dergelijke ondernemingen een OR heeft.

Lees meer

Lees meer over