College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens beschermt, bewaakt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland door onderzoek, advies, voorlichting en het individueel oordelen in het geval van discriminatie.

Klachtprocedure

Indien er sprake lijkt te zijn van discriminatie, kan er een klacht worden ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College is gespecialiseerd in de wetgeving op het gebied van gelijke behandeling en zal een oordeel geven over de vraag of er sprake is van discriminatie. Bovendien kan het College aanbevelingen doen om discriminatie in de toekomst tegen te gaan. De oordelen van het College worden gepubliceerd en hierbij wordt de discriminerende partij met naam genoemd. Uitspraken van het College zijn niet bindend en het College kan geen schadevergoeding of andere maatregelen opleggen. Wel zal het oordeel voor een rechter meestal zwaar wegen en zal de publicatie van het oordeel veel negatieve publiciteit op kunnen leveren.

Oordeel eigen handelen

Een organisatie die twijfelt over het eigen beleid kan een oordeel omtrent eigen handelen vragen aan het College. Het College neemt in dat geval het beleid onder de loep, toetst of er sprake is van ongerechtvaardigd onderscheid en kan aanbevelingen doen over het beleid. Het oordeel zal niet met naam en toenaam gepubliceerd worden.

Bijstand

In principe is de procedure bij het College kosteloos. Vertegenwoordiging door een advocaat is niet verplicht. Gelet op de complexiteit van de gelijkebehandelingswetgeving verdient het evenwel aanbeveling om juridische bijstand in te roepen. GMW advocaten heeft de kennis en ervaring in huis om u van advies te voorzien.

Advies nodig?

Wordt u gediscrimineerd of juist beticht van discriminatie? Wij kunnen u adviseren over het handelen in lijn met de gelijkebehandelingswetgeving en de juridische mogelijkheden. Neem bij juridische vragen gerust contact met ons op.

Meer discriminatie-gerelateerde onderwerpen >

Op zoek naar een advocaat in Den Haag?

Wordt u gediscrimineerd of juist beticht van discriminatie? Wij kunnen u adviseren over het handelen in lijn met de gelijkebehandelingswetgeving en de juridische mogelijkheden.  Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Arbeidsconflict praktische tips voor werkgevers

18 april 2024

Arbeidsconflict? Praktische tips voor werkgevers

Soms kunnen de gemoederen hoog oplopen op de werkvloer. Een (dreigend) arbeidsconflict kan een zeer stressvolle situatie opleveren. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Hieronder enkele praktische tips over hoe werkgevers het beste met een arbeidsconflict om kunnen gaan.

Lees meer

Lees meer over
Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

11 april 2024

Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, corona, de verkiezingsuitslag. Enkele voorbeelden van maatschappelijke kwesties die kunnen leiden tot heftige emoties van werknemers en stevige uitlatingen op de werkvloer en via social media.

Lees meer

Lees meer over
Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin

9 april 2024

Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin!

Klokkenluiders worden daadwerkelijk beschermd tegen ontslag. Wat betekent dit in de praktijk?

Lees meer

Lees meer over
Bonus een gunst of een recht

4 april 2024

Bonus: een gunst of een recht?

In de arbeidsovereenkomst of bonusrege­ling staat vaak opgenomen dat de werkge­ver bepaalt of een werknemer recht heeft op een bonus. Dit wordt ook wel de ‘discre-tionaire bevoegdheid’ genoemd. Hoe vrij is de werkgever om een bonus al dan niet uit te betalen? En kan er voor een werknemer een recht op een bonus ontstaan?

Lees meer

Lees meer over
Opgelet nieuwe ontwikkeling in arbeidsrechtelijke rechtsbescherming

26 maart 2024

Opgelet: nieuwe ontwikkeling in arbeidsrechtelijke rechtsbescherming

Veel arbeidsrechtelijke regels komen uit Europa. Voor de toepassing en afdwingbaarheid daarvan, moeten werkgevers en werknemers dus óók kijken naar ‘Europa'.

Lees meer

Lees meer over
Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

8 maart 2024

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

De Minister van Sociale Zaken wil een einde maken aan het automatisme waarmee werkgevers een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst opnemen.

Lees meer

Lees meer over
Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

7 maart 2024

Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

Op 19 oktober 2021 is de Wet implementatie EETS-richtlijn van kracht geworden. EETS betekent European Electronic Toll Service (Europese elektronische tolheffingsdienst).

Lees meer

Lees meer over
Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical

27 februari 2024

Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical?

Heeft één van uw werknemers een sabbatical aangevraagd en wilt u weten wat uw verplichtingen zijn als werkgever? In deze blog leg ik u uit waar u rekening mee dient te houden.

Lees meer

Lees meer over
Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over