Aansprakelijkheid voor dieren

Een kat die krabt, een paard die trapt of een hond die bijt. Dieren kunnen op verschillende manieren schade toebrengen.

Op grond van artikel 6:179 BW is een bezitter van een dier in beginsel aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt. We noemen dit een ‘risicoaansprakelijkheid’. Dit betekent dat het hebben van een dier een bepaald risico met zich meebrengt, waardoor de bezitter automatisch aansprakelijk is voor ontstane schade. De bezitter zal dus vrijwel altijd de schade moeten vergoeden.

Uitzonderingen aansprakelijkheid voor dieren

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan een hond die op commando een inbreker wegjaagt. Tot op zekere hoogte is de bezitter van de hond in dit geval niet aansprakelijk voor de schade van de inbreker. In deze situaties hangt de aansprakelijkheid af van de “omstandigheden van het geval”.

Wij kunnen u bijstaan in het Nederlands, Engels en Turks.

Meer letselschade-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een letselschade advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw letselschade en aansprakelijkheid kwesties.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

10 mei 2022

Long COVID bij zorgverleners; twee jaar later, wat nu?

Inmiddels weten we veel meer over long COVID dan twee jaar geleden. Long COVID bij zorgverleners is helaas een voorkomend verschijnsel. Maar wat nu? Wat kan u als zorgverlener met long COVID doen? Kunt u schade verhalen op uw werkgever? Onze letselschade advocaat Peter van Eijk vertelt u hier graag meer over.

Lees meer

Lees meer over

4 mei 2021

Vergeet de Schadeverzekering Inzittenden niet

"Ik heb geen voorrang verleend en werd met mijn auto aangereden door een vrachtwagen. Het was mijn fout, maar mijn mede-inzittende en ik hebben ernstig letsel opgelopen. Is het nog mogelijk de letselschade die voortvloeit uit dit ongeval vergoed te krijgen?" In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

Lees meer

Lees meer over

18 juli 2018

Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen

De whiplash is één van de meest voorkomende letselvormen bij verkeersongevallen. Helaas leidt het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een whiplash vaak tot een lange en ingewikkelde rechtsstrijd.

Lees meer

Lees meer over