Elke ondernemer kent het probleem: een cliënt die (ondanks toezeggingen) niet betaalt.
GMW advocaten heeft een gespecialiseerde incasso afdeling. Om te beginnen adviseren wij u bij het nemen van preventieve maatregelen, met als doel het aantal openstaande rekeningen zo klein mogelijk te houden. U kunt hierbij denken aan het vervaardigen van goede Algemene Voorwaarden en het opzetten van een doeltreffend debiteurenbeleid.
Indien uw eigen sommaties niet leiden tot betaling van uw rekeningen, kunnen wij namens u incassomaatregelen treffen.
Allereerst wordt de debiteur middels een brief van onze hand tot betaling aangespoord. Indien binnen de gestelde termijn niet alsnog betaling volgt, geven wij in overweging om tot dagvaarding van de debiteur over te gaan.
In de regel wordt een gerechtelijke procedure bij de rechtbank aanhangig gemaakt. Indien uw vordering door de debiteur niet of niet deugdelijk wordt betwist, is er de mogelijkheid om een kort geding aan te spannen.
Ter bewaring van uw rechten is het mogelijk om voorafgaand aan de gerechtelijke procedure beslag te leggen op loon, bedrijfsinventaris, onroerende zaken et cetera. Bij deze zogenaamde conservatoire beslagen, dient eerst door middel van een verzoekschrift toestemming te worden gevraagd aan de voorzieningenrechter van de rechtbank. Wij kunnen dergelijke verzoeken voor u formuleren en indienen, en de daaropvolgende beslagleggingen voor u begeleiden.
Een veel beproefd incassomiddel is ook het faillissementsverzoek. Namens u kunnen wij het faillissement aanvragen van uw debiteur, indien deze laatste meerdere schuldeisers heeft. Geen debiteur vindt het leuk failliet te gaan: betaling van uw rekening volgt dikwijls snel.
De ervaring leert dat bovengenoemde maatregelen in de meeste gevallen effectief zijn.
Heeft u vragen over een incasso of wilt u direct een zaak voorleggen? Neem gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw ondernemingsrecht kwesties en zakelijke geschillen.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
12 januari 2023
Particuliere of zakelijke borgtocht?
Een geldverstrekker zal bij het verstrekken van leningen nagenoeg altijd zekerheden verlangen. Daarbij kunt u niet alleen denken aan zakelijke zekerheden zoals pandrechten en hypotheekrechten, maar ook aan persoonlijke zekerheden.
Lees meer
Lees meer over6 december 2022
Wordt de baby-BV volwassen?
Een baby-BV is een belastingcontructie waarbij ouders een besloten vennootschap oprichten. Hier krijgen hun (minderjarige) kinderen – bij oprichting – aandelen van uitgereikt.
Lees meer
Lees meer over2 juni 2022
Schadevergoeding bij waardevermindering van aandelen
Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?
Lees meer
Lees meer over1 april 2022
Liquidatieakkoorden
Wat zijn Liquidatieakkoorden? De Wet Homologatie Onderhands Akkoord – de WHOA – biedt bedrijven in financiële problemen een effectieve mogelijkheid om van een (te) hoge schuldenlast af te komen.
Lees meer
Lees meer over1 april 2022
WHOA updates
Op 1 januari 2021 is de WHOA-regeling ingegaan. Daarmee kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.
Lees meer
Lees meer over22 maart 2022
Is een bank verplicht om een bedrijf een betaalrekening aan te bieden?
Het hebben van een bankrekening is voor een onderneming in de meeste gevallen noodzakelijk.
Lees meer
Lees meer over8 februari 2022
Wie is partij bij een overeenkomst?
Op 29 oktober 2021 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een geschil tussen een geldnemer en geldgever. De discussie tussen partijen ging over het feit wie de contractspartijen waren. Kon dat iemand anders zijn dan degene aan wie het geld was overgemaakt?
Lees meer
Lees meer over28 januari 2022
Bestuurdersaansprakelijkheid voor niet betaalde pensioenpremies
Veel ondernemers hebben door de coronacrisis financiële problemen.
Lees meer
Lees meer over