Creatieve uitingen worden beschermd door het auteursrecht.
Naast de traditionele kunstvormen zoals muziek en schilderijen, zijn ook moderne uitingsvormen beschermd. Te denken valt aan software of grafische content van een website.
Auteursrecht ontstaat van rechtswege. U behoeft niets te deponeren of te registreren. Een voorwaarde voor bescherming is wel dat sprake is van – kortgezegd – een door u verrichte creatieve uiting. Alleen een idee is niet auteursrechtelijk beschermd indien het idee niet fysiek is vormgegeven. Er moet dus sprake zijn van een “werk” in de zin van de auteurswet. De werken die voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen zijn natuurlijk de traditionele uitingsvormen zoals schilderijen, tekeningen en muziek. Maar ook software komt voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking, zij het dat de beschermingsomvang relatief gering is.
Bij de exploitatie van uw werk verdient het aanbeveling waterdichte afspraken te maken met uw contractspartij. De omvang van het toegestane gebruik en de financiële vergoeding die u daar wellicht voor zult ontvangen zullen in een overeenkomst moeten worden neergelegd. Ook indien u in opdracht van een ander een auteursrechtelijk beschermd werk tot stand brengt, is het van belang vóóraf goede afspraken te maken bij wie de auteursrechten komen te berusten.
Indien u constateert dat een derde zonder uw toestemming gebruik maakt van uw creatie, kunt u daar tegen optreden. GMW advocaten kan voor u (onder meer) een sommatiebrief opstellen, de onderhandelingen voeren en zo nodig een procedure starten.
Heeft u vragen over auteursrecht of wilt u direct een zaak voorleggen? Neem gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw ondernemingsrecht kwesties en zakelijke geschillen.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
21 september 2023
Wat is een STAK?
Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).
Lees meer
Lees meer over22 augustus 2023
Uitkoop van minderheids-aandeelhouders
De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.
Lees meer
Lees meer over12 januari 2023
Particuliere of zakelijke borgtocht?
Een geldverstrekker zal bij het verstrekken van leningen nagenoeg altijd zekerheden verlangen. Daarbij kunt u niet alleen denken aan zakelijke zekerheden zoals pandrechten en hypotheekrechten, maar ook aan persoonlijke zekerheden.
Lees meer
Lees meer over6 december 2022
Wordt de baby-BV volwassen?
Een baby-BV is een belastingcontructie waarbij ouders een besloten vennootschap oprichten. Hier krijgen hun (minderjarige) kinderen – bij oprichting – aandelen van uitgereikt.
Lees meer
Lees meer over2 juni 2022
Schadevergoeding bij waardevermindering van aandelen
Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?
Lees meer
Lees meer over1 april 2022
Liquidatieakkoorden
Wat zijn Liquidatieakkoorden? De Wet Homologatie Onderhands Akkoord – de WHOA – biedt bedrijven in financiële problemen een effectieve mogelijkheid om van een (te) hoge schuldenlast af te komen.
Lees meer
Lees meer over1 april 2022
WHOA updates
Op 1 januari 2021 is de WHOA-regeling ingegaan. Daarmee kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.
Lees meer
Lees meer over22 maart 2022
Is een bank verplicht om een bedrijf een betaalrekening aan te bieden?
Het hebben van een bankrekening is voor een onderneming in de meeste gevallen noodzakelijk.
Lees meer
Lees meer over