Aansprakelijkheid en verzekering

Het spreekwoord ‘ieder draagt zijn eigen schade’ is uitgangspunt in het aansprakelijkheidsrecht.

Op die hoofdregel bestaan echter veel uitzonderingen waardoor de consequenties zijn af te wentelen op een ander. GMW advocaten adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert bij alle aansprakelijkheid- en verzekeringsvraagstukken.

Aansprakelijkheid

In verreweg de meeste gevallen waarin aansprakelijkheid wordt aangenomen, is enig tekortschieten van personen of zaken in het geding. Denk aan een werkgever die een rol heeft bij een bedrijfsongeval of beroepsziekte, de overheid die een fout maakt in een bestemmingsplan, of een fabrikant die een product heeft geleverd dat niet werkt. Maar ook aan aanrijdingen in het verkeer en onrechtmatige daden, die aanleiding kunnen vormen om schadevergoeding te vorderen. Het kan ook u overkomen dat u aangesproken wordt tot schadevergoeding omdat er iets niet goed gelopen is.

Een tekortkoming is niet het enige vereiste voor aansprakelijkheid. Van groot belang is ook de relatie met de schade. Er bestaat een recht op vergoeding van schade wanneer er een verband is te leggen met een tekortkoming, en die tekortkoming ook aan iemand toe te rekenen is. Dat hoeft niet altijd zo vanzelfsprekend te zijn.

Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en procederen

GMW advocaten kan voor u onderzoeken waar juridisch gezien de grenzen liggen. Wij adviseren, bemiddelen, onderhandelen en procederen bij aansprakelijkheidsvraagstukken en verzekeringskwesties en kunnen alle partijen bijstaan die bij dergelijke gevallen betrokken kunnen zijn: van werkgever of importeur, tot producent en zelfstandig professional of een in privé schade lijdende partij.

Het bewijzen van aansprakelijkheid is vaak een lastige zaak. Wij stellen voor u vast of er sprake is van een tekortkoming die bijvoorbeeld als onrechtmatige daad of wanprestatie kan worden gekwalificeerd. We kijken wie voor welke schade verantwoordelijk en aansprakelijk gehouden kan worden. Ook kunnen we u adviseren welke stappen u het beste kunt nemen en kunnen we een rol spelen bij het onderhandelen of bemiddelen. Komt het tot een gerechtelijke procedure, dan behartigen wij uw belangen praktisch en zakelijk.

Verzekeringsrecht

Een verwant onderwerp is verzekeringsrecht. Ook hierin is GMW advocaten gespecialiseerd. Is uw verzekering afgewezen, dient u risico beperkende maatregelen te nemen en bent u het daar niet mee eens of krijgt u geen uitkering? Of weigert de verzekering dekking wegens verzwijging of fraude? GMW advocaten weet raad.

GMW advocaten heeft ruime ervaring met procederen op grond van het aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht. Ons uitgangspunt is het voorkomen van langdurige procedures. Is procederen niet te voorkomen, dan vallen wij terug op onze gedegen proceservaring.

Wij helpen u graag

Heeft u een juridische vraag of wilt u advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer ondernemingsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Christiaan Mensink

Christiaan Mensink

Lees meer over deze advocaat
Daniël Huijboom

Daniël Huijboom

Lees meer over deze advocaat
Janine van den Bemt

Janine van den Bemt

Lees meer over deze advocaat
Joris Groeneveld

Joris Groeneveld

Lees meer over deze advocaat
Lucie Burggraaff

Lucie Burggraaff

Lees meer over deze advocaat
Mechteld van Veen-Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Lees meer over deze advocaat

Op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw ondernemingsrecht kwesties en zakelijke geschillen.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

Wat is een STAK

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

Lees meer over
Uitkoop van minderheidsaandeelhouders

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer

Lees meer over

12 januari 2023

Particuliere of zakelijke borgtocht?

Een geldverstrekker zal bij het verstrekken van leningen nagenoeg altijd zekerheden verlangen. Daarbij kunt u niet alleen denken aan zakelijke zekerheden zoals pandrechten en hypotheekrechten, maar ook aan persoonlijke zekerheden.

Lees meer

Lees meer over

6 december 2022

Wordt de baby-BV volwassen?

Een baby-BV is een belastingcontructie waarbij ouders een besloten vennootschap oprichten. Hier krijgen hun (minderjarige) kinderen – bij oprichting – aandelen van uitgereikt.

Lees meer

Lees meer over

2 juni 2022

Schadevergoeding bij waardevermindering van aandelen

Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?

Lees meer

Lees meer over

2 mei 2022

Beslag leggen op digitale eigendommen

Lees meer

Lees meer over

1 april 2022

Liquidatieakkoorden

Wat zijn Liquidatieakkoorden? De Wet Homologatie Onderhands Akkoord – de WHOA – biedt bedrijven in financiële problemen een effectieve mogelijkheid om van een (te) hoge schuldenlast af te komen.

Lees meer

Lees meer over

1 april 2022

WHOA updates

Op 1 januari 2021 is de WHOA-regeling ingegaan. Daarmee kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

22 maart 2022

Is een bank verplicht om een bedrijf een betaalrekening aan te bieden?

Het hebben van een bankrekening is voor een onderneming in de meeste gevallen noodzakelijk.

Lees meer

Lees meer over