1 april 2025
Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid
Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.
Lees meer
Ook de relatie tussen aandeelhouders kent ups en downs.
Conflictsituaties kunnen ten koste gaan van de vennootschap.
Het Burgerlijk Wetboek kent een geschillenregeling die kort gezegd inhoudt dat een aandeelhouder de rechtbank kan vragen om de andere aandeelhouder te dwingen diens aandelen te verkopen (ook genaamd ‘uitstoting’) dan wel de andere aandeelhouder te dwingen de aandelen van de eisende aandeelhouder te kopen (ook genaamd ‘gedwongen uittreding’). De gedachte daarachter is dat ruziënde aandeelhouders, die hun conflict niet met elkaar kunnen oplossen als gevolg waarvan het voortbestaan van de vennootschap in het geding is, uit elkaar moeten kunnen. Dergelijke vorderingen moeten bij de rechtbank worden ingesteld. Als ook de rechter van mening is dat de ingestelde vorderingen moeten worden toegewezen, benoemt hij een deskundige, doorgaans een accountant, die de waarde van de aandelen gaat bepalen. Partijen zijn vervolgens verplicht om de aandelen tegen de vastgestelde prijs te leveren en/of te kopen.
De wetgeving die met invoering van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht (‘Flex BV’) haar intrede heeft gedaan, beoogt de procedures te versnellen en te flexibiliseren door onder meer de mogelijkheid te bieden om contractuele of statutaire bepalingen boven de wettelijke regeling te laten gaan. Daardoor kunnen partijen naar eigen inzicht een geschillenregeling vaststellen, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is om een conflict door arbiters te laten beslechten of door de Ondernemingskamer.
Partijen kunnen ook in de statuten afspraken maken over de waardering van aandelen. Als partijen een voldoende duidelijke waarderingsmaatstaf hebben afgesproken en de rechter aan de hand hiervan zelf de prijs kan vaststellen, kan de benoeming van deskundigen achterwege blijven. De rechter kan dan in zijn beslissing over de overdracht van de aandelen direct de prijs bepalen. Indien partijen het al eens zijn over de overdracht, maar alleen de prijs nog ter discussie staat, kan ook enkel de prijsbepaling aan de rechter worden overgelaten.
Heeft u een juridische vraag of wilt u advies? Neem dan gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw ondernemingsrecht kwesties en zakelijke geschillen.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
1 april 2025
Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid
Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.
Lees meer
25 maart 2025
Regresvorderingen in de WHOA
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.
Lees meer
20 maart 2025
WHOA updates
Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.
Lees meer
13 maart 2025
De moeilijkste periode voor bestuurders
Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.
Lees meer
27 februari 2025
Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.
Lees meer
20 februari 2025
Uitleg van overeenkomsten: het Haviltex-criterium
De meeste zakelijke onenigheden houden verband met uiteenlopende interpretaties van gemaakte afspraken. Dat is niet gek. Paul Scholten zei in 1909 al: “Woorden zijn op zichzelf nooit duidelijk”.
Lees meer
11 februari 2025
Kunt u voor €0,01 een procedure starten?
Op 26 november 2024 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak met een belang van €0,01. In deze zaak werd toch geoordeeld dat er sprake is van onvoldoende belang. Deze uitspraak benadrukt het belang dat een eiser moet hebben bij het starten van een juridische procedure.
Lees meer
6 februari 2025
Bestuurdersaansprakelijkheid bij een start-up
Er komen steeds meer startups, waarvan sommige het helaas niet redden en failliet gaan. Hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid van bestuurders van een startup.
Lees meer
5 december 2024
Doorgronden van een overeenkomst
Elke ondernemer heeft baat bij duidelijke en goed afdwingbare afspraken. Maar hoe beoordeelt u een overeenkomst in het algemeen? Is er een stappenplan dat u kan volgen? In deze blog geven wij u enkele tips voor het op een vlotte manier doorgronden en opmaken van contracten
Lees meer