Gebreken aan het gehuurde - bedrijfsruimte

Artikel 7:204 e.v. BW

Een gebrek is een staat of eigenschap van het gehuurde die maakt dat de huurder minder genot heeft van het gehuurde. Ze mag de huurder niet toe te rekenen zijn, en moet vallen buiten wat je van een onderhouden zaak mag verwachten. Een feitelijke stoornis door derden telt niet als een gebrek, dus als bijvoorbeeld een naast de woning gesitueerd bedrijf stank of trillingen veroorzaakt, komt dat in beginsel niet voor rekening van de verhuurder. Kleine herstellingen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van lampen of het aanbrengen van tochtstrips, tellen ook niet als een gebrek. Verder heeft het begrip een ruime betekenis: de huurder van een verwaarloosd gebouw mag verlangen dat de verhuurder de gebreken verhelpt, ook al waren de gebreken bij aanvang van de huurovereenkomst al zichtbaar voor de huurder.

Afwijken van wettelijke regelingen

Voor woonruimte mag men niet van de wettelijke regelingen inzake gebreken afwijken. Voor de andere regimes, zoals winkelruimte of kantoorruimte mag dat wel. Zo kunnen partijen onderling afspreken dat bepaalde omstandigheden geen gebrek zijn, en wordt bij de huur van een vervallen schuur voor een zeer lage huurprijs aangenomen dat partijen bedoeld hebben dat de verhuurder de gebreken niet herstelt.

De wettelijke regels verplichten de verhuurder om gebreken te verhelpen. Als de verhuurder dat, ook na een ingebrekestelling, niet doet, kan de huurder de gebreken zelf (laten) verhelpen en de kosten daarvan in mindering brengen op de huurprijs.

Vermindering van huurprijs

Als een gebrek het huurgenot vermindert kan de huurder een evenredige vermindering van de huurprijs vorderen bij de rechter. De verlaagde huurprijs geldt dan vanaf het moment waarop het gebrek in voldoende mate bekend was aan de verhuurder tot aan de dag waarop het gebrek verholpen is. Hiervan kan bij woonruimte niet worden afgeweken. Bij de overige ruimtes is afwijken wel mogelijk, behalve als de verhuurder het gebrek bij aanvang van de huurovereenkomst al kende of moest kennen.

Gevolgschade

Soms is er ook sprake van gevolgschade. Bijvoorbeeld als de inboedel beschadigd is door een lekkage, of een bedrijf niet kan exploiteren door het gebrek. De verhuurder is alleen aansprakelijk voor gevolgschade als het gebrek is ontstaan na het ingaan van de huurovereenkomst en hem toe te rekenen is, of wanneer hij het gebrek bij het ingaan van de huurovereenkomst al kende of behoorde te kennen, of heeft gegarandeerd dat het gehuurde het gebrek niet had. De aansprakelijkheid voor gevolgschade kan bij winkelruimte en kantoorruimte worden uitgesloten, behalve als de verhuurder het gebrek bij aanvang van de huurovereenkomst al kende of moest kennen.

Heeft u een vraag over de gebreken aan het gehuurde? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer huurrecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Marie-Christine Veltkamp-van Paasen

Marie-Christine Veltkamp-van Paassen

Lees meer over deze advocaat
Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Lees meer over deze advocaat

Op zoek naar een huurrecht advocaat in Den Haag?

Ons team van ervaren huurrecht advocaten staat voor u klaar.

Heeft u een vraag of wilt u juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

De huurrechtelijke verdeling van onderhouds- en herstelkosten

21 maart 2024

De huurrechtelijke verdeling van onderhouds- en herstelkosten

Voor wiens rekening komen de kosten van onderhoud en herstel van het pand: de huurder of de verhuurder? Het is een vraag die veelvuldig tot discussie leidt en waarover veel geprocedeerd wordt. In deze blog wordt ingezoomd op de wettelijke regeling en de afwijkende regeling van de ROZ-modellen.

Lees meer

Lees meer over
Contractuele medehuur en de scheidingsregel

14 maart 2024

Contractuele medehuur en de scheidingsregel: een vervolg

In een eerder artikel schreef ik reeds over de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021, waarin werd geoordeeld dat contractuele medehuurders een beroep kunnen doen op de scheidingsregel van artikel 7:267 lid 7 BW.

Lees meer

Lees meer over
Wat kan een verhuurder doen tegen bestuursdwang

13 februari 2024

Wat kan een verhuurder doen tegen bestuursdwang?

Onlangs zijn er zes belangrijke uitspraken gepubliceerd door de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State, waarin duidelijk wordt gemaakt wanneer bestuursdwang tegen een verhuurder mogelijk is.

Lees meer

Lees meer over
Opschorting huurgenot door verhuurder naar aanleiding van betalingsachterstand

4 januari 2024

Opschorting huurgenot door verhuurder naar aanleiding van betalingsachterstand?

Kort voor de feestdagen is een tweetal interessante conclusies van advocaat-generaal Valk gepubliceerd.

Lees meer

Lees meer over
Huurprijsherziening bedrijfsruimte

28 november 2023

Huurprijsherziening bedrijfsruimte

Een van de belangrijkste onderdelen van een huurovereenkomst is de huurprijs. Na verloop van tijd kan het zo zijn dat de huurprijs niet meer marktconform is.

Lees meer

Lees meer over
In hoeverre is het hoofdverblijf bij contractuele medehuur verplicht

21 november 2023

In hoeverre is het hoofdverblijf bij contractuele medehuur verplicht?

In de meeste huurovereenkomsten voor woonruimte is opgenomen dat het houden van hoofdverblijf in het gehuurde verplicht is.

Lees meer

Lees meer over
Voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder

16 november 2023

Voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder

In het geval een huurder van een woonruimte komt te overlijden, dan eindigt de huurovereenkomst in beginsel na verloop van twee maanden.

Lees meer

Lees meer over
Hoge inflatie met forse huurprijsstijging

7 november 2023

Hoge inflatie met forse huurprijsstijging tot gevolg is geen onvoorziene omstandigheid

Aan het voortkabbelend bestaan van huurprijsindexeringsbedingen lijkt dit jaar een einde te zijn gekomen.

Lees meer

Lees meer over
De Rechtbank Amsterdam wees op 3 augustus 2023 een opmerkelijk vonnis met betrekking tot de huurprijsverhoging van woonruimtes.

19 september 2023

Verhuurders opgelet: huurprijsindexering onder omstandigheden buiten toepassing!

(Update 5 oktober 2023) De Rechtbank Amsterdam wees op 3 augustus 2023 een opmerkelijk vonnis met betrekking tot de huurprijsverhoging van woonruimtes.

Lees meer

Lees meer over