Leegstand en kraak
Leegstand en kraak zijn actuele onderwerpen in Nederland. Miljoenen vierkante meters (detailhandel) bedrijfsruimte en kantoorruimte staan leeg. Krakers liggen op de loer.
Leegstandbeheerders
De leegstandbeheerders, een beroepsgroep die wij ook tot onze cliënten mogen rekenen, hebben over werk niet te klagen. Zij sluiten bruikleenovereenkomsten of verhuren objecten tijdelijk op basis van de Leegstandwet. De advocaten van GMW advocaten staan leegstandbeheerders onder meer bij als de vraag aan bod komt welke contractsvorm moet worden overeengekomen, en bij ontruimingsprocedures van bruikleners of (tijdelijke) huurders die weigeren om een object te verlaten nadat de onderliggende overeenkomst is beëindigd.
Kraak
Langdurige leegstand speelt kraken in de kaart. Het kraken van vastgoed behoort zeker niet tot het verleden. De wijzigingen in de Leegstandwet en de wetboeken van Strafrecht en Strafvordering hebben daar geen verandering in gebracht. Als een onroerende zaak is gekraakt kan de eigenaar aangifte doen bij de politie, waarna politie en Openbaar Ministerie besluiten of en wanneer het pand zal worden ontruimd. Vastgoedeigenaren of beheerders kunnen echter legitieme gronden (spoedeisend belang of beperking van schade) hebben om de handhaving door politie en justitie niet af te wachten en civielrechtelijk op te treden. Een juiste tijdsplanning en het doorlopen van een aantal belangrijke stadia is van groot belang.
Expertise
Een goede en tijdige advisering over de juridische knelpunten bij leegstand en/of kraak is belangrijk. Wat dient er te worden opgenomen in een bruikleenovereenkomst, wat zijn de mogelijkheden binnen de Leegstandwet en welk type overeenkomst past het beste bij uw situatie? Voorts is het belangrijk om te weten welke stappen u kunt nemen als uw vastgoed is gekraakt. GMW advocaten kan u in elk stadium een gedegen juridisch advies geven en namens u procederen indien dit nodig mocht zijn. Neemt u gerust contact met ons op.