Echtscheiding

Bij echtscheiding krijgt u deskundige juridische begeleiding door GMW advocaten, waar gerenommeerde echtscheidingsadvocaten werken die hun sporen in de nationale en internationale praktijk verdiend hebben.

De inzet van GMW advocaten is erop gericht om de gevolgen van de echtscheiding voor u zo goed mogelijk te regelen en voor een duurzame oplossing te zorgen. Of het nu gaat om het treffen van een regeling over kinderenpartner– en/of kinderalimentatie, en/of de verdeling en verrekening van vermogen, de echtscheiding van de ondernemer/DGApensioenverdeling of woning(en), waar u ook woont. Indien nodig en in overleg met u kunnen voor u externe deskundigen ingeschakeld worden, zoals een fiscalist, psycholoog, makelaar en/of notaris of een advocaat in het buitenland.

GMW advocaten begeleidt u naar uw keuze als advocaat voor advies, bij overleg en/of in een procedure, dan wel in de rol van mediator. Bijzonder is dat bij echtscheiding door één advocaat voor beide partijen kan worden opgetreden als beide partijen dat willen. Een speciale, en meestal effectieve, aanpak kan zijn om te scheiden op basis van overlegscheiding (collaborative divorce) of via mediation.

Echtscheiding moet altijd via de rechtbank

In alle gevallen dient een echtscheiding door de rechtbank te worden uitgesproken, ook als u met de ander partij afspraken heeft gemaakt. Alleen advocaten mogen bij de rechtbank een echtscheidingsverzoek indienen. Andere personen dan advocaten, bijvoorbeeld echtscheidingsbemiddelaars, kunnen dat niet.

Hoe verloopt een echtscheidingsproces?

De eerste stap is om (als het kan reeds in de aanloop) één van de gespecialiseerde advocaten van GMW in de arm te nemen om uw zaak en uw wensen te bespreken. Wellicht dat op voorhand al maatregelen kunnen/moeten worden getroffen. Indien mogelijk wordt geprobeerd om in overleg de gevolgen van een echtscheiding met de (advocaat van de) andere partij te regelen. Doel is te komen tot een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan waarin in alle afspraken zijn opgenomen. De rechtbank hoeft er dan slechts aan te pas te komen om de echtscheiding uit te spreken. Dat gaat meestal vrij snel.

Mocht overleg niet mogelijk zijn, dan zal er inhoudelijk geprocedeerd moeten worden. Veel voorkomende geschilpunten zijn alimentatie, vermogen en kinderen. Uw advocaat stelt de processtukken voor u op om in een procedure bij de rechter een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Echtscheiding van de ondernemer/DGA

GMW advocaten heeft uitgebreide kennis en ervaring in het bijstaan van ondernemer & de DGA (of hun echtgenoten) bij echtscheiding, met specifieke problematiek alimentatie, vermogen en pensioen (in eigen beheer) en het bewaken van de continuïteit van een bedrijf. Al met al financiële onderwerpen die in combinatie met het juridische kader en fiscaliteit een bijzondere aanpak vergen. Begeleiding door een gespecialiseerde advocaat van GMW advocaten, die ook financieel onderlegd is, zal u verder helpen.

Overlegscheiding

Deze bijzondere en uit Amerika afkomstige manier van scheiden heeft als basis het met behulp van daarin gespecialiseerde advocaten met elkaar proberen te regelen van de echtscheiding in plaats van met elkaar te vechten. GMW biedt deze nieuwe en andere vorm van scheiden aan.

Pensioen en echtscheiding

Een afzonderlijk onderdeel van de echtscheiding is het regelen van de pensioenaanspraken. GMW advocaten neemt dit voor u uit handen.

Verdeling en verrekening

In het kader van een scheiding moet het vermogen verdeeld worden en/of (deels) verrekend, afhankelijk van de vraag of er wel of geen huwelijkse voorwaarden zijn. U kunt de hulp gebruiken van de gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten van GMW advocaten.

Internationale echtscheiding

Een in het internationaal familierecht gespecialiseerde advocaat is onontbeerlijk bij echtscheiding van expats (of hun echtgenoten) of Nederlanders die in het buitenland wonen. GMW advocaten beschikt over kundige advocaten met veel ervaring bij internationale echtscheiding. Echtscheidingscliënten komen uit alle delen van de wereld. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, is alleen de rechtbank Den Haag bevoegd om echtscheidingszaken in behandeling te nemen. Den Haag is de vestigingsplaats van GMW advocaten.

Gratis whitepaper

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

 

Engelstalige informatie is ook beschikbaar op de Legal Expat Desk.

Advocaten

Dylan Bertsch
Ryanne van Manen
Susan Meijler
Marieke Morshuis
Thijs Sarneel
Antoine de Werd
Marjet Groenleer
Loïs Lok

Artikelen

Interessante uitspraak: verhuizen voor Ajax?

Interessante uitspraak: verhuizen voor Ajax?

In augustus 2018 heeft de rechtbank Rotterdam een uitspraak gedaan…

Gescheiden met kinderen: 5 keer toestemming van uw ex-partner

Gescheiden met kinderen: 5 keer toestemming van uw ex-partner

Na de echtscheiding oefenen de ouders het gezag over hun…

Terugdraaien afspraak uit echtscheidingsconvenant

Terugdraaien afspraak uit echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant kunnen (ex-)echtgenoten verschillende afspraken maken. In deze…

Alle artikelen

Veelgestelde vragen