Echtscheiding

Bij echtscheiding kunt u voor deskundige juridische begeleiding bij ons terecht. Wij regelen uw echtscheiding voor u zo goed mogelijk en zorgen voor een duurzame oplossing. Of het nu gaat om het treffen van een regeling over kinderenpartner– en/of kinderalimentatie, en/of de verdeling en verrekening van vermogen, de echtscheiding van de ondernemer/DGApensioenverdeling of woning(en). Indien nodig en in overleg met u kunnen voor u externe deskundigen ingeschakeld worden, zoals een fiscalist, psycholoog, makelaar en/of notaris of een advocaat in het buitenland.

Ons doel is om voor u de beste juridische en financiële resultaten te bereiken. Dit doen wij door te procederen, via mediation of collaborative divorce (ook wel overlegscheiding genoemd).

Echtscheiding gaat altijd via de rechtbank

In alle gevallen dient een echtscheiding door de rechtbank te worden uitgesproken, ook als u met de andere partij afspraken heeft gemaakt. Alleen advocaten mogen bij de rechtbank een echtscheidingsverzoek indienen. Andere personen dan advocaten, bijvoorbeeld echtscheidingsbemiddelaars, kunnen dat niet.

Hoe verloopt een echtscheidingsproces?

De eerste stap is om (als het kan reeds in de aanloop) één van de gespecialiseerde advocaten van GMW in de arm te nemen om uw zaak en uw wensen te bespreken. Wellicht dat op voorhand al maatregelen kunnen/moeten worden getroffen. Indien mogelijk wordt geprobeerd om in overleg de gevolgen van een echtscheiding met de (advocaat van de) andere partij te regelen. Doel is te komen tot een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan waarin alle afspraken zijn opgenomen. De rechtbank hoeft er dan slechts aan te pas te komen om de echtscheiding uit te spreken. Dat gaat meestal vrij snel.

Mocht overleg niet mogelijk zijn, dan zal er inhoudelijk geprocedeerd moeten worden. Veel voorkomende geschilpunten gaan over alimentatie, vermogen en kinderen. Uw advocaat stelt de processtukken voor u op om in een procedure bij de rechter een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Echtscheiding van de ondernemer/DGA

GMW advocaten heeft uitgebreide kennis en ervaring in het bijstaan van ondernemers en DGA’s (of hun echtgenoten). Deze scheidingen kennen een specifieke problematiek met betrekking tot de alimentatie, het vermogen en pensioen (in eigen beheer) en het bewaken van de continuïteit van een bedrijf. Al met al financiële onderwerpen die in combinatie met het juridische kader en fiscaliteit een bijzondere aanpak vergen.

Overlegscheiding

Bij een collaborative divorce (ook wel overlegscheiding genoemd), wordt de scheiding in overleg geregeld , dus zonder rechtszaak. Ook voor deze vorm van scheiden kunt u bij ons terecht.

Pensioen en echtscheiding

Een afzonderlijk onderdeel van de echtscheiding is het regelen van de pensioenaanspraken. GMW advocaten neemt dit voor u uit handen.

Internationale echtscheiding

De internationale aspecten van een scheiding kunnen een extra complicerende factor zijn in het toch al zo ingewikkelde en zware scheidingsproces. Eerst moet vastgesteld worden welke aspecten in Nederland geregeld kunnen worden en welke niet. Dat de echtscheiding in Nederland geregeld kan worden wil overigens niet altijd zeggen dat de afwikkeling ook conform Nederlands recht plaatsvindt. Wij beschikken over advocaten met veel ervaring met internationale echtscheidingen.

Gratis whitepaper

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

 

Engelstalige informatie is ook beschikbaar op de Legal Expat Desk.

Advocaten

Dylan Bertsch
Ryanne van Manen
Susan Meijler
Marieke Morshuis
Thijs Sarneel
Antoine de Werd
Marjet Groenleer

Artikelen

Vanaf 1 januari 2020 minder lang partneralimentatie

Vanaf 1 januari 2020 minder lang partneralimentatie

Het is een veelbesproken onderwerp: de maximale duur van de…

Interessante uitspraak: is samenwonen te bewijzen?

Interessante uitspraak: is samenwonen te bewijzen?

Al eerder schreef ik over het wetsartikel 1:160 BW te…

Een financiële vechtscheiding, maar dan tussen ongehuwden zonder samenlevingscontract

Een financiële vechtscheiding, maar dan tussen ongehuwden zonder samenlevingscontract

De woningmarkt is booming en bij verkoop van een woning…

Alle artikelen

Veelgestelde vragen