Intellectueel eigendom

U heeft software ontworpen of de content van een website ontwikkeld. Of u bent kunstenaar, acteur of sporter. Diverse prestaties kunnen juridisch worden beschermd, onder andere op grond van intellectuele eigendomsrechten. De specialisten van GMW advocaten weten op welke wijze úw prestaties het best beschermd kunnen worden.

Intellectueel eigendom

Of uw prestatie juridisch kan worden beschermd en hoe ver de bescherming strekt, verschilt van geval tot geval. Door u ontworpen software zal al snel beschermd zijn door het auteursrecht. Als u een (bekende) sporter of acteur bent, kunt u zich met een beroep op uw portretrecht verzetten tegen commercieel gebruik van uw portret. Het zijn niet alleen de traditionele intellectuele eigendomsrechten die een rol spelen bij de bescherming van prestaties. Ook de regels over oneerlijke concurrentie, gebruik van domeinnamen, reclame en onrechtmatige (pers)publicaties zijn van belang.

Geschillen

Bij vermoedelijke of geconstateerde inbreuk op uw rechten treden wij snel en adequaat op. Het kort geding leent zich daarvoor bij uitstek. Tijdens een kort geding kan een verbod op verdere inbreuk worden gevorderd. Ook kunt u een voorschot op schadevergoeding vragen voor eventuele schade als gevolg van de inbreuk.

Beschermingsstrategie en licenties

Het kopiëren en verspreiden van gegevens wordt in dit digitale tijdperk steeds gemakkelijker. Daarom is het verstandig uw prestaties juridisch te beschermen, het liefst al in de eerste fase van productontwikkeling. Dat kan bijvoorbeeld via het sluiten van geheimhoudings- of licentieovereenkomsten met betrokken partijen. Wij helpen u graag bij het ontwikkelen van een beschermingsstrategie op maat.

Advocaten

Christiaan Mensink
Martijn Dellebeke
Martijn Leenen
Caroline la Lau
Stephanie Mosterd-de Wit
Leon Koning

Artikelen

De Netherlands Commercial Court opent snel haar deuren

De Netherlands Commercial Court opent snel haar deuren

Ook in Nederland spelen internationale handelsgeschillen. Om deze geschillen goed…

Blokkeringsregeling bij verkoop van aandelen en certificaten

Blokkeringsregeling bij verkoop van aandelen en certificaten

Bij de verkoop van aandelen en/of certificaten geldt een blokkeringsregeling.…

Geldigheid van besluit aandeelhouders

Geldigheid van besluit aandeelhouders

De organisatiestructuur van een vennootschap en de verhoudingen tussen haar…

Alle artikelen

Veelgestelde vragen