Joint Venture/ Samenwerkingsvormen

Joint Venture betekent letterlijk “gezamenlijke onderneming”. In juridische zin wordt ermee bedoeld een activiteit die twee of meer ondernemingen gezamenlijk uitvoeren.

Wanneer is er sprake van een joint venture?

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een gezamenlijke onderneming in een aparte vennootschap (BV), in een coöperatie, in een vennootschap onder firma of in een commanditaire vennootschap. Ook is het mogelijk dat een samenwerking een joint venture is, zonder dat er duidelijke afspraken over zijn gemaakt, gewoon omdat twee mensen samen een onderneming zijn gestart. Ook dan zijn de regels over joint venture van toepassing.

Oprichting joint venture

Als u van plan bent samen met anderen een onderneming te starten, in welke vorm dan ook, is het verstandig niet alleen over de business zelf na te denken, maar ook over de juridische vorm waarin u de joint venture wilt gieten, en over de afspraken die u met uw partners wilt maken. Het is belangrijk u over de voor- en naderen van de verschillende rechtsvormen te laten voorlichten. Ook is het belangrijk om de te maken afspraken goed te laten vastleggen, ook voor het onvoorziene geval dat de samenwerking na verloop van tijd moet worden beëindigd.

Beëindiging joint venture

De beëindiging van een samenwerking binnen een joint venture gaat helaas vaak gepaard met ruzie, of ten minste een geschil. Wie van de partners mag de onderneming voortzetten? Wat is de waarde van de onderneming? Moet iemand worden uitgekocht? Hoe zit het met de financiële verantwoording? Aan wie komt eigenlijk de goodwill toe. GMW advocaten kan u begeleiden bij de ontvlechting van de joint venture, of indien nodig voor u optreden in noodzakelijke procedures.

Advocaten

Artikelen

Geluid van spelende kinderen: overlast?

Geluid van spelende kinderen: overlast?

Iedereen kan zich voorstellen dat spelende kinderen op een schoolplein…

De Graafschap alsnog gedegradeerd

De kort geding rechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft beslist…

De wetgever is geen zelfbedieningswinkel

In het Financieele Dagblad van 15 januari 2016 reageer ik op…

Alle artikelen
?>