Tekeningen- en Modellenrecht

Het tekeningen- en modellenrecht behandelt de bescherming van tekeningen en modellen van het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp. Het gaat dus om de bescherming van nieuwe vormgeving van gebruiksvoorwerpen.

Depot

Het tekeningen- en modellenrecht wordt verkregen door een depot. Indien het depot heeft plaatsgevonden kan de rechthebbende zich verzetten tegen gebruik door anderen van de vormgeving van het product.

Tekening of model

Als u een dessin heeft ontworpen zoals een motief voor behang of een ander voorwerp, is er sprake van een tekening. Een tekening is dus per definitie tweedimensionaal. De vormgeving van een model is driedimensionaal, bijvoorbeeld een nieuwe vorm van een theepot.

Bescherming van uw product

Bescherming van de vormgeving van uw tekening of model is belangrijk indien u wilt voorkomen dat anderen uw tekening of model kopiëren. Doorgaans zal het zo zijn dat een door u ontworpen tekening of model ook beschermd is onder het auteursrecht. Onder omstandigheden kunt u uw tekening of model ook als merk beschermen. Indien het nieuwe uiterlijk van uw model een technische functie heeft, kan uw model tevens door het octrooirecht worden beschermd. Wij adviseren regelmatig over de wijze van bescherming van productvormgeving. Indien nodig voeren wij procedures tegen de inbreukmaker.

Meer informatie

Wij adviseren regelmatig over de wijze van bescherming van productvormgeving. Indien nodig voeren wij procedures tegen de inbreukmaker. Heeft u vragen over tekeningen- en modellenrecht of wilt u direct een zaak voorleggen? Neem dan contact op met de sectie Onderneming & Insolventie.

Zie ook

Advocaten

Artikelen

Geluid van spelende kinderen: overlast?

Geluid van spelende kinderen: overlast?

Iedereen kan zich voorstellen dat spelende kinderen op een schoolplein…

De Graafschap alsnog gedegradeerd

De kort geding rechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft beslist…

De wetgever is geen zelfbedieningswinkel

In het Financieele Dagblad van 15 januari 2016 reageer ik op…

Alle artikelen
?>