Verandert-uw-alimentatie-volgend-jaar
Verandert-uw-alimentatie-volgend-jaar

Verandert uw alimentatie volgend jaar?

De derde dinsdag van september is weer achter de rug: Prinsjesdag. Wellicht vraagt u zich af of de plannen die de regering op Prinsjesdag bekend heeft gemaakt gevolgen hebben voor de hoogte van uw alimentatie.

Belastingtarieven

Het huidige vierschijvenstelsel verandert geleidelijk naar een tweeschijvenstelsel. Mogelijk wijzigt door de invoering van deze zogeheten vlaktaks uw netto besteedbaar inkomen en/of dat van uw ex-partner. Afhankelijk van uw specifieke situatie zou dit een wijziging in de hoogte van uw alimentatie met zich mee kunnen brengen.

Hypotheekrenteaftrek

De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd. Waar de maximale aftrek volgend jaar 49% zal zijn, zal dat in 2023 nog maar 37,05% zijn. Minder hypotheekrenteaftrek betekent een lager netto besteedbaar inkomen en dat kan weer van invloed zijn op de hoogte van uw alimentatie.

Aftrek partneralimentatie

De aftrek van partneralimentatie wordt de komende jaren eveneens versoberd. Het komt er kort door de bocht op neer dat ook voor de partneralimentatie in 2023 nog slechts een aftrektarief geldt van 37,05%. Dat kan wederom zorgen voor een lager netto besteedbaar inkomen.

Fiscale kortingen

De algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting wijzigen evenzeer. Deze kortingen veranderen het netto besteedbaar inkomen van alimentatiebetalers en/of alimentatieontvangers, met alle gevolgen van dien.

Advies

Ook al vindt u dit wellicht saaie kost, het loont toch de moeite om enige aandacht te besteden aan de fiscale plannen van de regering zoals deze bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag. Wij hebben geconstateerd dat wijzigingen in de hoogte van bestaande alimentaties – wanneer wij met de nieuwe fiscale regels rekenen – best fors kunnen zijn.

Weliswaar is het ons nog niet duidelijk in hoeverre rechters een bestaande alimentatie gaan wijzigen op grond van de nieuwe fiscale regels, maar desondanks raden wij u aan een herberekening van uw alimentatie te laten uitvoeren, zodat u weet wat u te wachten staat.

Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op.

Deze column verscheen eerder in De Telegraaf en is geschreven door Marjet Groenleer en Dylan Bertsch.