20 juli 2016

De Graafschap alsnog gedegradeerd

Door Gilyan Parker

De kort geding rechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft beslist dat De Graafschap niet als 19e team mag deelnemen aan de Eredivisie. Deze beslissing zorgt ervoor dat De Graafschap na een turbulent seizoen alsnog degradeert.

Feiten

Om aan de Eredivisie deel te nemen is een licentie vereist. Op 15 december 2015 heeft de Licentiecommissie van de KNVB besloten om de aan FC Twente verstrekte licentie in te trekken, tenzij FC Twente aan een aantal voorwaarden zou voldoen. In de tussentijd ging het voetbalseizoen door en eindigde FC Twente het afgelopen seizoen als 13e. De Graafschap vond zichzelf die dag terug op de 17e plaats, een positie op de ranglijst die hen veroordeelde tot het spelen van play-off wedstrijden om promotie/degradatie. Het lukte De Graafschap niet om deze laatste wedstrijden winnend af te sluiten, waardoor De Graafschap op 22 mei 2016 degradeerde naar de Jupiler League (de tweede divisie). Op 26 mei 2016 besliste de Licentiecommissie echter dat de licentie van FC Twente definitief werd ingetrokken, omdat zij niet aan de voorwaarden zouden hebben voldaan. Het gevolg daarvan was dat FC Twente in de Jupiler League zou komen te spelen en dat er een plekje vrij kwam in de Eredivisie. Aan De Graafschap werd medegedeeld dat zij dit plekje daarom zouden kunnen innemen. Tegen het besluit van de Licentiecommissie is FC Twente vervolgens succesvol in beroep gegaan. Op 17 juni 2016 heeft de Beroepscommissie namelijk bepaald dat FC Twente wel een licentie zou krijgen om deel te mogen nemen aan de Eredivisie. Het grootste argument voor het alsnog verstrekken van deze licentie lag in het gerechtvaardigd vertrouwen dat rondom 15 december 2015 aan FC Twente was verstrekt. Misschien voelt u het al aankomen, maar het gevolg hiervan is dat De Graafschap alsnog naar de Jupiler League zou degraderen.

Extra team in de Eredivisie?

Aan de Eredivisie doen 18 teams mee, dat is al zo sinds de start van de Eredivisie in 1956. De Graafschap verzocht de KNVB om als 19e team te worden toegelaten. Dit verzoek werd door de KNVB geweigerd. Als gevolg daarvan stapte De Graafschap naar de kort geding rechter, waar zij vorderden om mee te kunnen doen aan het aankomende seizoen van de Eredivisie.

Argumenten kort geding rechter

Deze vordering is afgelopen vrijdag (15 juli 2016) afgewezen. De kort geding rechter is van oordeel dat de vordering van De Graafschap op praktische gronden niet uitvoerbaar is. Het nieuwe seizoen begint op vrijdag 5 augustus 2016. Het speelschema zal moeten worden gewijzigd. Hierbij dient rekening te worden gehouden met alle uitgangspunten (speelritme, uit/thuis verhouding, minimale rustdagen, blokkades, wensen, verdeling live tv-wedstrijden) en bovendien zorgt een wijziging van het speelschema van de Eredivisie voor een wijziging van het speelschema van de Jupiler League (van 20 naar 19 teams). Ook dient hierbij te worden gekeken naar het niet gelijktijdig in een weekend kunnen spelen van een Jupiler League club met een naburige Eredivisie club. In de speelschema’s die nu klaar liggen zit maandenlange voorbereiding, waar de betrokkenen hun goedkeuring voor hebben gegeven en al met de voorbereidende activiteiten zijn begonnen. Het is onduidelijk of het voor de betrokken partijen (gemeenten, politie, clubs, spelers, coaches, supporters, zendgemachtigden) mogelijk is om dit op zo’n korte termijn te regelen. Volgens de kort geding rechter is het daardoor praktisch onmogelijk om dit nu nog te regelen.

Hoger beroep?

Op de website van De Graafschap is te lezen dat zij geen gebruik maakt van een zogenoemd spoedappèl. De Graafschap zal op vrijdag 5 augustus daarom niet in de Eredivisie starten, maar in de Jupiler League. Wel heeft De Graafschap aangekondigd een bodemprocedure te zullen starten om financiële genoegdoening te krijgen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een schadevergoeding vanwege het gerechtvaardigd vertrouwen dat door de KNVB aan De Graafschap is gewekt. Maar De Graafschap zal deze procedure niet doorzetten, indien er een serieus gebaar vanuit de KNVB komt, zo is te lezen op de website. De soap is dus nog niet ten einde…

Gilyan Parker