Second opinion en geschillenregeling Rechtsbijstandverzekering

Het voordeel van een rechtsbijstandverzekering is evident: afhankelijk van de toepasselijke polisvoorwaarden bent u verzekerd voor de meeste juridische geschillen.

Hierdoor krijgt u professionele bijstand bij geschillen en voorkomt u hoge kosten. In de praktijk komt het echter geregeld voor dat verzekerden het niet eens zijn met de jurist van de rechtsbijstandverzekering. Lees hier wanneer u in aanmerking komt voor een second opinion en geschillenregeling rechtsbijstandverzekering.

Wanneer er een geschil ontstaat over de slagingskans van een zaak of de wijze waarop een zaak behandeld wordt, heeft de verzekerde – ongeacht bij wie hij verzekerd is – het recht op een second opinion. Het moet dan vanzelfsprekend gaan om een juridisch inhoudelijk geschil met de jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar.

Hoe werkt een second opinion?

1. Visie formuleren
De verzekerde en de jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar formuleren beiden hun visie op het geschil.

2. Overleg
In overleg met de rechtsbijstandsverzekeraar wordt het geschil voorgelegd aan een onafhankelijke advocaat, die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waarbinnen het geschil speelt.

3. Verzamelen informatie
De advocaat ontvangt alle relevante stukken en informatie tot het moment waarop het geschil ontstond, en mag het oordeel enkel daarop baseren.

4. Adviesvorming
Op basis van deze stukken en de visies van beide partijen brengt de advocaat in zijn hoedanigheid als scheidsrechter een bindend advies uit.

5. Bij gelijk verzekerde
Indien de advocaat de verzekerde gelijk geeft, is de rechtsbijstandsverzekeraar verplicht het geschil te behandelen conform het advies van de advocaat (waarbij er vaak een externe advocaat wordt aangewezen om de zaak over te nemen).

6. Bij gelijk rechtsbijstandsverzekeraar
Indien de advocaat de rechtsbijstandsverzekeraar gelijk geeft, wordt het geschil behandeld zoals de rechtsbijstandsverzekeraar het voor ogen had.

7. Vergoeding van kosten
In alle gevallen vergoedt de rechtsbijstandsverzekeraar de kosten van de second opinion.

Visie formuleren

Overleg

Verzamelen informatie

Adviesvorming

Bij gelijk verzekerde

Bij gelijk rechtsbijstandsverzekeraar

Vergoeding van kosten

Voordeel second opinion

Door het verzoeken om een second opinion bent u als verzekerde kosteloos verzekerd van een tweede, onafhankelijke en frisse blik op uw zaak. In de praktijk zal iedere advocaat of rechtshulpverlener een zaak net op andere wijze beoordelen en aanvliegen, waardoor er ruimte bestaat voor discussie over de slagingskans of aanpak.

In het beste geval oordeelt een advocaat dat uw vastgelopen zaak wel degelijk kans van slagen heeft, en is de rechtsbijstandverzekering verplicht het advies van de advocaat te volgen.

En in het slechtste geval is de advocaat het eens met de rechtsbijstandsverzekeraar, en onderbouwt de advocaat grondig en uitgebreid waarom hij deze mening is toegedaan.

In feite heeft de verzekerde hierdoor niets te verliezen, en draagt een second opinion altijd bij aan de verdere behandeling van het geschil.

GMW advocaten kan op verzoek van de verzekerde of de rechtsbijstandsverzekeraar een second opinion geven in de verschillende rechtsgebieden waarin ons kantoor gespecialiseerd is. Neem gerust contact op om uw zaak meer in detail door te nemen en de behandeling van een second opinion te bespreken.

Om de onafhankelijkheid van de advocaat te waarborgen, is het in de regel niet toegestaan dat dezelfde advocaat de procedure namens de verzekerde voortzet.

Ik wil direct een second opinion >

Op zoek naar een advocaat voor een second opinion in Den Haag?

Wilt u deskundig advies? Vul het formulier in of bel ons op 070-3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Glenn Kerver

Glenn Kerver

Aansprakelijkheidrecht, Huurrecht, Letselschade, Vastgoedrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Aansprakelijkheidrecht, Arbeidsrecht, Letselschade Lees meer over deze advocaat
Peter van Eijk

Peter van Eijk

Aansprakelijkheidrecht, Letselschade Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Helder, kundig en succesvol

“GMW advocaten heeft voor ons op kundige en succesvolle wijze hoger beroep aangetekend. Het voortraject was helder en feitelijk, erg prettig. GMW is een aanrader!”

Google review

5

Zakelijk met een persoonlijke twist

"Zakelijk met een persoonlijke twist. Kundig en krachtig."

Google review

5

Een geweldige steun

“GMW advocaten, en in het bijzonder Seliz Demirci, was een geweldige steun in een zaak die ik snel moest oplossen. Seliz was zeer professioneel, zeer responsief en empathisch en begreep mijn zaak goed. Ik voelde me meteen op mijn gemak, wetende dat ze me kon helpen. Seliz is zeer deskundig en dankzij haar hebben we de zaak gewonnen! Ik beveel GMW advocaten & Seliz ten zeerste aan, en iedereen die juridisch advies of hulp nodig heeft, is bij hen in goede handen.”

Google review

Letselschade

5

Een prettige samenwerking

“Duidelijke communicatie en afspraken. Een prettige samenwerking met gewenst resultaat.”

Google review

5

Misschien vindt u dit ook interessant

10 mei 2022

Long COVID bij zorgverleners; twee jaar later, wat nu?

Inmiddels weten we veel meer over long COVID dan twee jaar geleden. Long COVID bij zorgverleners is helaas een voorkomend verschijnsel. Maar wat nu? Wat kan u als zorgverlener met long COVID doen? Kunt u schade verhalen op uw werkgever? Onze letselschade advocaat Peter van Eijk vertelt u hier graag meer over.

Lees meer

Lees meer over

4 mei 2021

Vergeet de Schadeverzekering Inzittenden niet

"Ik heb geen voorrang verleend en werd met mijn auto aangereden door een vrachtwagen. Het was mijn fout, maar mijn mede-inzittende en ik hebben ernstig letsel opgelopen. Is het nog mogelijk de letselschade die voortvloeit uit dit ongeval vergoed te krijgen?" In deze blog geef ik antwoord op deze vraag.

Lees meer

Lees meer over

18 juli 2018

Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen

De whiplash is één van de meest voorkomende letselvormen bij verkeersongevallen. Helaas leidt het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een whiplash vaak tot een lange en ingewikkelde rechtsstrijd.

Lees meer

Lees meer over